„Имах разговор с представители на Гранична полиция, които ми обясниха, че център за бежанци в Малко Търново няма да се прави. Ще бъдат поставени само няколко фургона, в които ще бъдат настанявани само бежанци, преминали през граничния пункт с Турция“, обясни пред „Дарик“ кметът на странджанската община Илиян Янчев по повод информации за обособяването на център за бежанци на мястото на бившите казарми. В социалната мрежа Facebook вече се появиха и призиви за протест и затваряне на пътя до граничния пункт с Турция..

По думите му, чужденците ще остават там до 24 часа – време необходимо за оформяне на документи и разпити. След дежурните процедури мигрантите ще бъдат пренасочвани към вече изградените центрове за бежанци в страната.

„Казвам отново – фургоните ще са за хора, преминали през пункта, а не през зелената ни граница. Там няма да има нито столова, нито спални помещения“, категорично обяви кметът на Малко Търново и изказа благодарност към граничните ни сили, които по думите му, се грижат не само за охраната на държавната ни граница, но и за спокойствието на търновци.

„Странджанци са хора, които помагат на хора в беда. Първите години на вълната виждахме майки с деца, но през последните – границата преминават предимно млади мъже. Статутът на бежанеца е много по-различен.

Оградата е ефективна, но тези мъже измислят нови методи за преминаване на границата, което показва, че това не са хора, които бягат от войната“, коментира Янчев, цитиран от "Дарик".

Все по-малко са чужденците от Близкия Изток, които се виждат в Странджа, увери кметът. „Аз твърдя, че ако някой иска да види бежанци, може би трябва да отиде на Орлов мост в София, а не в малкотърновско“, заключи кметът.

Той все още не е поканен на срещата, която организират търновци във вторник.