Нова забрана готви министерството на туризма за почиващите на Черноморието.

Нова наредба предвижда забрана за опъване на палатки и поставяне на хавлии и чадъри върху... дюни.

Тримата ресорни министри - на туризма Николина Ангелкова, на екологията - Нено Димов и вицепремиерът Валери Симеонов, обявиха, че основен проблем за крайбрежието и това лято ще останат къмпингуващите.

Къмпингуващите пък на свой ред смятат, че по-голям проблем е нескончаемо изливащия се бетон и багерите, които копаят дюните, а после се оказва, че дюни дори не е имало.

Христина Генова от РИОСВ-Варна обясни, че към момента дюните са отразени в кадастралните карти, но не са обозначени на място.

Тя поясни още, че ще има предвидени наказания не само за опъналите хавлии върху дюните, а и за дръзналите да карат АТВ-та върху плажната ивица.

Глобата обаче еднаква ли ще е?

"Глобата е винаги съобразена с нарушението. Ако то е маловажно, то глобите са по-малки. Ако нарушението се приеме като трайно увреждане – глобата ще бъде по-сериозна", посочи тя пред Нова тв.

Предвидените глоби са от 1 000 до 3 000 лева - за всеки, дръзнал да опъне кърпа на плажа или да си паркира караваната там. За фирмите санкцията е от 2 хил. до 5 хил. лв.

По-солена е глобата, ако разположите върху дюните преместваемо съоръжение като павилион или заведение. Тогава тя е до 5 хил. лв. за гражданите и до 10 хил. лв. за фирмите.

Проектозаконът предвижда и различни санкции за нарушения като ограничаване достъпа до плажа, поставяне на огради на пътя към ивицата, за неправомерно поставяне на съоръжения, за необозначавене с табела на свободната зона за поставяне на собствени чадъри.

Министърът на туризма поиска да бъде забранена всякаква човешка намеса върху дюните още преди година. Още тогава Николина Ангелкова заяви, че заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков са изпратили искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър за актуализация на специализираната карта за дюните.

Такова заснемане беше правено през 2011-2012 година, а все още една част от специализираната карта не е влязла в сила предвид обжалванията, допълни Ангелкова. По думите й поради природните процеси вече има промени.

Плажовете ще бъдат разделени в 4 групи и 3 подгрупи според разположението, прилежащата инфраструктура, степен на урбанизация, природа, климат, близост до туристически дестинации и наличие на защитени територии. Ивиците ще се делят на такива близо до курорти, отдалечени от селища и къмпинги, но близо или далеч от туристически атракции, както и плажове за специализиран туризъм с ограничено ползване. Те ще бъдат квалифицирани и според това дали имат детски зони, колко повече от задължителната площ оставят за свободно плажуване, колко заведения работят на тях и какви спортни атракции се предлагат.

Според категорията на плажа ще се определя сумата, която трябва да плати наемателят или концесионерът.

Министерството на туризма ще поддържа публичен електронен регистър със спецификите на всеки плаж. Категорията ще се променя веднъж на 3 години, както и преди всеки търг за отдаване под наем или концесия.

40% от приходите от наем на плаж ще влизат в бюджета на Министерство на туризма.