22-годишният Стоян И. и 22-годишният Боян С. от Тополовград са задържани за изнудване на 22-годишен мъж от Приморско. Само за половин денонощие те са задържани, привлечени в качеството на обвиняеми и още същия ден, след сключено споразумение с прокуратурата, получили осъдителни присъди от Районен съд – Царево. „Отличното взаимодействие с Районна прокуратура Царево доведе до осъдителните присъди за толкова кратко време“, коментира директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

До задържането на мъжете се стигнало, след като около 17.00 ч. на 12.03.т.г. 22-годишен мъж от Приморско заявил в местното районно управление, че в дома му, разположен в животновъдната зона, влезли петима мъже. Те заявили, че той им дължи сумата от 4 000 лева или вещи на подобна равностойност, с които разполага - телевизори, хладилници и др.. В случай, че не получат парите или вещите мъжете заплашили 22-годишния потърпевш с побой.

В резултат на бързите полицейски действия, предприети от служителите на Районно управление – Приморско са задържани петимата мъже, всички от Тополовград, област Хасково. Установено е, че преди година 22-годишният мъж от Приморско заедно със свои роднини работил, като строител в с. Воден, обл.аст Ямбол. Първоначално с работодателя си се договорили да получават определена цена на квадратен метър, като по време на строителството, на работниците са платени общо 12 000 лв. По техни изчисления обаче сумата, която следвало да вземат за свършената работа, възлизала на 20 000 лева. 22- годишният потърпевш заявил на работодателя си , че им дължи още пари, но той претендирал връщане на сумата от 4 000 лева от парите, платени по-рано. В дома на 22 годишния мъж в Приморско, който си тръгнал след разговора с работодателя, два пъти идвали мъже, искащи въпросната сума от 4 000 лева или равностойни вещи / хладилници, телевизори и др./. Мъжът не се поддал на изнудването и алармирал полицейските служители за случилото се които при третия опит за изнудване задържали петимата извършители.

Трима от тях са разпитани в качеството на свидетели, а на 22-годишния Боян С. и 25- годишния Стоян

И., са повдигнати обвинения по чл. 143, ал. 1 от НК. Часове по-късно мъжете получили и осъдителни присъди от състав на Царевския районен съд.