ДПС в Айтос праща едно от най-активните свои лица в Народното събрание – Севим Али. Той е на 35 години, има солиден политически опит, бил е кандидат за кмет, минал е през поредица от избори, а в момента е един от най-дейните общински съветници в Айтос, председател на комисията по финанси и бюджет, познава в детайли политическата обстановка в района. Али е председател на Областната младежка структура на ДПС.

След като замине за София обаче, на мястото на верния на ДПС Севим Али в ОбС ще влезе следващиият в листата – Рашид Куру, научи БургасИНФО. Куру е твърде любопитна фигура - на местните избори през 2015-та година е бил кандидат за общински съветник от ДПС, но само няколко месеца по-късно, заедно с друг бивш активист на ДПС – Салих Метраш, започнаха активно да работят да отцепят част от актива на ДПС. Куру е бивш член на партията на Касим Дал, но след като я напуснал, се влял в редиците на ДПС, а по-късно - към формацията на Лютви Местан и неговия амбициозен последовател Хюсеин Хафъзов, като е станал част от националното ръководство на ДОСТ.

Така групата на ДПС остава с трима свои по-малко. Още преди година от нея си тръгна Салих Метраш, който направи дълго изявление, обявявайки се за враг на ДПС и започвайки активна дейност в ДОСТ. Преди месеци ДПС изключи втори общински съветник – Фикри Ахмед, заради работа за други партии. Двамата обаче са твърде мълчаливи по време на сесии и присъствието им е почти незабелижимо. Сега, след като е бил включен като кандидат от ДПС, в Общинския съвет ще се промъкне втори съветник от ДОСТ.

На изборите ДПС спечели 12 места в Общинския съвет, без тримата отцепени тя ще бъде 9-членна, но остава най-голямата.