Отстраненият предсрочно кмет на сунгурларското село Вълчин Кръстю Янев се връща в сградата на кметството триумфално, яхнал червен „Форд“. Тази вечер той спечели частичните избори в населеното място, като за него са гласували 150 души от общо пуснатите 203 валидни бюлетини. За опонента му от АБВ Ненчо Стойчев са гласували 26 души, а за Гинка Зенгинова от БСП - 23. Данните за резултатите са от застъпници на кандидати за кметове, които в момента присъстват на преброяването на бюлетините. Първата реакция на Янев е била да се обади на лидерите на ДПС в Бургска област, за да се похвали с успеха си.

Така казанът за ракия, заради който той беше отстранен с решение на ОИК, ЦИК и след издаден указ на президента Росен Плевнелиев за насрочване на нови избори, не повлия на кметуването му.

322 жители на сунгурларското село Вълчин, разположено на около 15 километра от Карнобат по пътя за Шумен, можеха да избират кмета си днес. Обстановката в селото обаче беше показателна за начина, по който се провеждат избори в малки населени места, където за местните хора пари няма. Селото буквално се руши, дори кабинетът на кмета протича откъм тавана, въпреки че вратата му е с кожена облицовка – останал лукс от годините на социализма. Точно срещу вратата на кметството се намира друга съборетина – емблема на настоящето в селото, отдавна забравено от политиците, но пък със значителни бизнес интереси. Там най-щастлив се чувстваше възрастен мъж, който похапна супа от пластмасова кутийка със солидно количество хляб, след което се разтанцува в центъра за веселба на ромските девойки наоколо. Покъртителна картинка, която обаче се приема за нормална, въпреки че в селото има деца, ученици и е пълно с хора.

Въпреки разрухата в селото, което няма една асфалтирана улица, въпреки че се намира на главния път Карнобат-Шумен и е на изключително комуникативно място, изборните страсти кипяха.


Трима бяха претендентите за кмет – Кръстю Янев от ДПС, Ненчо Стойчев от АБВ и Гинка Тодева-Зенгинова от БСП. „В това населено място няма поставено едно болтче години наред. Пълна разруха. Крайно време е за промяна, но очевидно победата вече е предрешена. Днес цял ден кметът, който беше отстранен – Кръстю Янев, прави курсове до Карнобат, за да извозва избиратели. Той самият живее там, появи се тук преди година, когато спечели изборите“, каза кандидатът за кмет от АБВ Ненчо Стойчев пред БургасИНФО.

Той и другият кандидат – Гинка Зенгинова, са категорични, че Янев не е трябвало да има възможност за участие на тези частични избори. „Кой го допусна? Каква правова държава сме“, питаха те.

Местните жители са категорични, че ракиеният казан на Янев продължава да работи и най-вероятно го е прехвърлил на своята майка. Както БургасИНФО съобщи, самият Янев днес бягаше като гангстер от местопрестъпление, изпадайки в паника от екипа ни (ПОДРОБНОСТИ ЗА КМЕТА-БЕГЛЕЦ ВИЖ ТУК).

„Обкръжи се със свои хора в кметството – чистачката и секретарката. Всички техни заповеди се свеждат до пенсионерския клуб, откъдето се контролира ммнението в селото. Затова и ние станахме врагове. Преди дни провеждох предизборно събрание, когато нахлуха секретарката и чистачката и започнаха да крещят и да ме обиждат. Те са служебни лица и трябваше изобщо да не присъстват. Нападаха ме, че човекът (б.р. Кръстю Янев) си има една малка фирмичка, а ние сме му развалили работата.“, каза Гинка Зенгинова, която е бивш кмет на селото до 2015 година.

Избори във Вълчин

Кандидатът за кмет на БСП Гинка Зенгинова (вляво) днес беше възмутена, че в битката на Янев са се включили и секретарката и чистачката му, готови да вдигат скандал

Избори във Вълчин

Тук се намира казанът на Янев, за който местните жители казват, че се е превърнал в дома му-кметство

Избори във Вълчин

Кандидатът за кмет на АБВ Ненчо Стойков днес броеше колко пъти Янев е докарал хора от Карнобат, за да гласуват във Вълчин

Избори във ВълчинИзбори във Вълчин

Това днес беше "най-щастливият" жител на Вълчин, в селото цари пълна разруха, макар че се намира на възлово място и в него има много деца

Избори във Вълчин

Коридорът на кмета на Вълчин има лукс, останал от времето на социализма, в кабинета на Янев даже таванът тече, но на кой ли му пука?

Избори във Вълчин

150 гласа спечели днес Янев