Общински съветници от НФСБ и СЕК се обявиха за оставката на председателя на ОбС в Бургас Костантин Луков. Те призоваха управляващите от групата на ГЕРБ да излъчат друг свой представител на неговото място. Гневът на съветниците към Луков се разпали на последната сесия на местния парламент. Според съветниците напрежението избило заради служебната „Мазда“ на Луков, за която един от най-речовитите представители на НФСБ Георги Дражев твърди, че е използвана като личен автомобил. Той дори е направил снимки как Маздата е паркирана в гаража под жилището на Луков.

„Това стана причина той да избухне и да започне с нападки към мен за командировките ми и удръжките от заплатата ми. Каза ми, е не съм можел да напиша дори една докладна записка. Това нормално поведение на председател ли е?“, възмутен е Георги Дражев.

Четирима съветници от НФСБ и СЕК – Ангел Божидаров, Георги Дражев, Ивайло Вагенщан и Георги Манев днес дадоха пресконефренеция, за да заяват, че настояват ГЕРБ да оттегли председателя на ОБС и да предложи друг свой кандидат. В залата, където се провеждаше пресконеференцията, присъстваше и лидерът на БСП и общински съветник в Бургас Николай Тишев.

„Започваме опит за отстраняването на председателя. Поканихме да се включат общински съветници от всички политически сили. Не търсим политически дивиденти, а искаме да се нормализира работата на местния парламент“, каза Ангел Божидаров. Съветниците негодуват срещу поведението на Луков, те го обвиняват в полицейски стил на работа. „Прекъсва ни в средата на изречението, дори не може човек да си завърши мисълта“, каза Георги Манев от СЕК. Според Дражев Луков забранил на сътрудниците в ОбС да помагат на съветниците от опозицията да пишат докладни записки.

„Призоваваме неговата полическа сила да го изтегли, иначе ще започнем процедурата, както е по закон за отстраняването му от Общинския съвет. Необходими са 13 подписа, които ще съберем. Аз, Аангел Божидаров, го казвам. Ако трябва ще ги търся под мокета на кмета“, каза емоционално Ангел Божидаров. Четиримата съветници от НФСБ и СЕК дори се заканиха да се обърнат към премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да се намеси за решаването на казуса.

Георги Манев и Ангел Божидаов заявиха, че в началото на този мандат на местния парламент лично те са подкрепили кандидатурата на Луков за председател, защото смятат, че е редно управляващата партия да го излъчи. „Хората обаче се променят“, каза Манев.

Костантин Луков е председател на Общинския съвет в Бургас от 2013 година, когато замени Снежина Маджарова след избора й за депутат. След местните избори през 2015 година той беше преизбран на поста.

Дали БСП подкрепя инициативата на общинските съветници от НФСБ и СЕК и каква е реакцията на гЕРБ и председателя Костантин Луков – очаквайте!