Новоназначеният председател на долната камара на парламента в Бразилия Валдир Мараняо обяви, че анулира гласуването за импийчмънт на президента Дилма Русеф. Това пише британският в. "Гардиън". Изненадващият ход представлява абсурден обрат в продължаващата политическа драма. Той идва броени дни преди очакваното одобрение на процедура за импийчмънт от Сената, което да доведе до временно отстраняване от длъжност на Русеф. И.д. председателят на Камарата на депутатите Валдир Мараняо изглежда хвърли спасително въже на президента, като заяви, че гласуването от миналия месец трябва да бъде повторено заради процедурни нарушения, посочва изданието.

Водещи фигури в Сената заявиха, че няма да се подчинят на това решение, и обещаха, че така или иначе ще определят съдбата на президента тази седмица. Депутати и от двата лагера казаха, че ще се обърнат към Върховния съд, надявайки се да получат отговор дали процедурата за импийчмънт може да продължи по план.

А бразилците отново са оставени да се опитват да разберат смисъла на маневрите на своите скандализирани лидери, изтъква американското издание.

Анализаторите са разделени по въпроса за мотивите на Мараняо. Някои смятат, че той се стреми да затвърди подкрепата в своя роден щат Мараняо, управляван от съюзник на Русеф. Други са на мнение, че той може да действа заедно с бившия председател на Камарата на депутатите Едуардо Куня, който беше временно отстранен от длъжност миналата седмица заради предполагаемо участие в корупционни афери в държавната нефтена компания "Петробраз".

Според тях Куня, който е архитект на процеса за импийчмънт, може да нарежда временно спиране на процедурата в опит да увеличи възможностите си за влияние върху вицепрезидента Мишел Темер, който би поел президентските функции в случай на отстраняване на Русеф, и да потърси неговата защита от по-нататъшно наказателно преследване във връзка с корупционните афери, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс".