Дечо Коешинов е бивш национален състезател и настоящ треньор по баскетбол. Има две педагогически магистърски степени, включително и такава за работа с деца със СОП. През 2020 г. е избран за общински съветник от листата на ГЕРБ и е включен в Комисията за реализиране на младежката и спортна политика на Общината.
В спортната си кариера има редица престижни отличия: четирикратен шампион на България; петкратен носител на купата на България; носител е на единствената спечелена от български отбор купа на УЛЕБ. Има редица успехи и като старши треньор: на БК "Черноморец" – мъже, "Нефтохимик"- жени (с които печели последната за клуба купа на България), старши треньорът на националните гарнитури - момчета до 16 г., девойки до 18 г. и жени до 20 г.
Към настоящия момент е ангажиран с развитието на детския баскетбол в родния си град Айтос, където през 2017 г., с екипна работа на местни баскетболни специалисти, възраждат активната дейност на БК "Вихър".

-Вие сте представител на общините в листата с кандидат-депутати от ГЕРБ. Кое Ви мотивира да се включите в кампанията за парламентарни избори?

- Вече втори мандат съм общински съветник и видях как реално може да се помогне на хората – не само с говорене, но и с конкретни действия, чрез които да се подобри живота на гражданите.

- Смятате ли, че проблемите по места в момента са чути от централната власт?

- Навсякъде има проблеми, навсякъде има доволни и недоволни, но е важно проблемите да стават все по-малко, а това няма как да стане без помощ от държавата! Държавата има механизми, с които да помогне и на общините, и конкретно на гражданите, важното е тези лостове да се използват.

- Тези избори се провеждат във време, когато хората са демотивирани от това, че за шести път трябва да отидат до урните. На какво ще разчитате, за да дадете смисъл на избирателя да отиде да гласува?

- Опитвам се да разговарям с хората и да ги убедя, че има смисъл да гласуват. За целта се стремя да им покажа какво реално можем да направим ние от коалиция ГЕРБ-СДС, за да ни гласуват доверие отново.

- В коя област виждате своето място в бъдещия парламент?

- Мисля, че съм тясно свързан със спорта, а там проблемите са много! Като започнем с базите, субсидирането, което е важно, за да са мотивирани децата да спортуват. Спортът и културата трябва да станат държавна политика! Спортът е здраве!

Второто нещо, с което бих се заел активно, са проблемите на хората с увреждания! Бих направил всичко възможно, за да се решат поне част от проблемите с решенията на ТЕЛК. Човек, който не е изпитал неудобствата на инфраструктурата, бюрокрацията и множеството други проблеми, той не знае за какво става въпрос. Естествено на никого не пожелавам да има такива проблеми, но трябва да се мисли превантивно! А на хората, които са в тази ситуация, трябва да се помага.

- Жителите на Айтос неколкократно са излизали на протести, свързани с тежки инциденти, станали по пътищата. Бореха се за околовръстен път. Какво е Вашето виждане?

-Това е един от големите проблеми на града ни и е наложащо в максимално кратки срокове да се изпълнят, поне първоначалните обещания от АПИ (Агенция „Пътна инфраструктура“) за колело на изхода на Айтос, в посока Варна / Айтоския проход и задължително изграждане на околовръстен път, който да изведе тежките камиони, сутрешния и вечерен трафик извън центъра на града!

- ГЕРБ е единствената политическа сила, която поставя като приоритет санирането. Има ли интерес в по-малките общини?

- Да! В града имаме 12 или 13 блока, готови за саниране. Възможно е и да не съм съвсем точен в бройката, но интерес има. За съжаление на част от тези сгради не им достигна нещо малко, за да бъда одобрени и са останали като резерви! Много се надявам тези програма да тръгне отново и да няма списък с чакащи, защото хората видяха, че реални ползи от санирането има.