Политиката е въпрос на доверие, което се дава от избирателите, то не е въпрос на самооценка.
Това каза пред БНР социоложката Елена Дариева от агенция "Насока" и подчерта, че тепърва ще слушаме борбата на интерпретациите кой е виновен да има предсрочни избори:

"Независимо от убедителността им, всяка от интерпретациите ще остане валидна в рамките на електората на съответната политическа сила. Имаме водещите две интерпретации - на ПП-ДБ, че ГЕРБ не искат да се реализират реформите, а на ГЕРБ-СДС е, че битката за постове и стремежът на ПП-ДБ за власт е причината.
Но имаме интерпретациите и на опозиционните партии. Всяка от тях ще получи допълнителна плътност в рамките на предстоящата предизборна кампания".
Според нея президентът Румен Радев, който се чувства ощетен от промените в Конституцията, използва възможността за реванш и да отправи упрек към ПП-ДБ:
"Вижда се притеснението, което възниква заради сроковете, а и листата на потенциалните служебни премиери е доста къса.Управителят и подуправителите на БНБ са подали запитване до ЕЦБ и са получили отговор, че не могат да съвместяват двете длъжности - със служебен министър-председател. Което поставя въпроса кой в началото на 6-годишен мандат на такава престижна висока позиция би отстъпил за съмнителната чест да бъде служебен премиер, който да се занимава само с организирането на изборите".
Тя прогнозира много турбуленции около конституционната процедура по назначаване на служебен премиер и кабинет.
Елена Дариева изказа скептицизъм по отношение на реформите, които трябваше да бъдат осъществени:
"И реформите, и приоритетите на страната във външнополитически аспект (Шенген и еврозоната - б.р.) се отдалечават".
Няма потенциал за голям спасител на предстоящите избори, смята социоложката и уточни:
"Ще имаме повод да наблюдаваме заявки за други политически проекти. Времето е изключително малко и не се знае дали ще се явят нови субекти на изборите".
Тя беше категорична, че на избирателната активност много ще повлияе това дали изборите ще са 2 в 1 с европейските, или ще са на отделни дати.
"Нараства нежеланието на българските граждани да следят случващото се на политическата сцена. Забелязваме много ясен отлив от желание за гласуване", каза тя