Общинският съвет в Бургас официално ще започне мандат 202302027 днес. За 10,30 часа е насрочено първото, тържествено заседание на местния парламент, на което новите общински съветници ще положат клетва. То ще се проведе в залата в Културния дом на нефтохимика.

В новия ОбС има представители на 13 политически сили - БСП ЗА БЪЛГАРИЯ, СЕК, ГЕРБ, СБОР, БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД, ИМА ТАКЪВ НАРОД, КОД /Консервативно Обединение на Десницата/, ВЪЗРАЖДАНЕ, ДПС, МИР, ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, ЛЕВИЦАТА!, местна коалиция „Граждани за Общината“.

Още миналата седмица стана ясно, че четири от по-малките формации се обединяват в две групи. КОД и „Български възход“, които за първи път се явиха на местни избори и постигнаха успех, ще са в една група. А „Левицата“ и МИР – друга.

Днес предстои местният парламент да избере свой председател. От най-голямата група – ГЕРБ, номинираха за поста адвокат Михаил Хаджиянев, който е безспорен авторитет.

Като втора точка от дневния ред на първото заседание е избор на временна комисия, която ще трябва да изработи проект за Правилник за работа на Общинския съвет и постоянните комисии към него.