Емил Пейчев е кандидат за кмет на община Царево, излъчен от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократина България“и подкрепен от широк кръг от партии и граждански организации.

Той е и водач на листа с кандидати за общински съветници и със своите съмишленици имат амбицията да променят Царево и всички населени места в общината.

Гн- Пейчев, с колко души се срещнахте през първата седмица от предизборната кампания?

Традициите показват, че ако някой кандидат влиза в кампания един месец преди изборите, то много е възможно да не постигне добър резултат. Бях два мандата общински съветник, познавам проблемите на всички населени места и на хората. Срещах постоянно с моите съграждани от Царево и с жителите на всичките населени места. Затова сега не ми се налага да се запознавам с хората и да им обяснявам какво съм направил. Те знаят всичко за мен.

В кампанията споделям с тях какви промени искам да предизвикам в Царево заедно с колегите от нашата листа. А хората ми казват какво им харесва, какво не им харесва и какво може да се направи още по-добре. Но на въпроса ви. Срещнах се с много хора. И в следващите дни до 29 октомври ще се срещна с още много други.

Кажете някои от важните промени, които представяте на хората от Царево.

Един от най-големите проблеми е свързан със здравеопазването в Царево. Затова още в началото на новия мандат ще предприемем стъпки за незабавното преместване на всички медици в подходяща сграда за упражняване на дейността им. В нашата управленска програма предвиждаме изграждане на съвременен медицински център и в най-кратки срокове - на болница.

Но сградите не правят една болница добра или един медицински център предпочитано място за прегледи. Как ще осигурите подходящи специалисти?

На мен ми е пределно ясно, че няколко болници се конкурират, за да привлекат един и същ специалист. Крайно време е Община Царево да започне да води политика за привличане на специалисти в сферата на здравеопазването. Но не самоцелно, а като част от общинска програма за финансиране на обучението на студенти по медицина срещу ангажимент за подписване на договор за работа в Царево за определен период. Подобен подход ще ни даде възможност да обезпечим разкриването на спешни медицински центрове в Ахтопол и в Лозенец. Защото ще имаме кадри за тях.

Но за да дойдат за постоянно тези млади специалисти в Царево, само заплатата или модерни кабинети няма да бъдат достатъчни.

Обновяването на материалната база е основен приоритет. В кметства, читалища, училища, здравни служби. Но за да ползват услугите им хората, ще са нужни добри пътища до тях. Затова предвиждаме инвестиции в инфраструктурата на територията на малките населени места. В това число и с подкрепа на културния и обществен живот в тези села, най-малкото с обвързването им в общинската система за туристическо предлалагане. Иначе ние с вас можем да си предвиждаме всичко, но без промяна на Общия устройствен план ще си останем само с мечтите. Максимално бързо ще приемем ОУП в Царево, за да отпушим всички процеси в града. До момента много хора бяха държани от кмета Лапчев и екипа му в положение да бъдат постоянно в нарушение, за да бъдат зависими от общинската власт и да се съобразяват с нея. С нов ОУП на това се слага край, защото всичко ще е ясно за хората, за бизнеса.

Планираме да извършим реконструкция на рибарското пристанище в Царево. В момента там няма една нормална бензинова и дизелова колонка за рибарските и туристически плавателни съдове. И това е пристанище от ЕС??? В сегашния си вид е обида за Царево. Ще ремонтираме и обезопасим вълноломната стена. За нас ремонтът на падналите и компроетирани общински мостови съоръжения трябва да започне моментално. Няма време за губене. Ако бъда избран за кмет, това ще е едно от първите ми решения.

Защо отделяте толкова внимание на инфраструктурата?

Защото подземната и надземната инфраструктура в Царево и в селата от общината е в окаяно състояние . Защото пристанището в Лозенец се нуждае от спешна реконструкция. Защото пречиствателните станции в Царево и Лозенец трябва да увеличат своя капацитет иначе ще сме с вързани ръце съвсем в скоро време. Защото ремонтът на пристанището в Ахтопол вече не може да се отлага. Няма за кога повече. Там вълноломната стена или ще се ремонтира или морето ще си я отнесе някой ден. Същата работа е с буната до плажа в Ахтопол. Без брегоукрепване ще загубим всичко. Да не говорим пък за свлачищата край Ахтопол. Години наред никой не си е мръднал пръста да реши проблема с тях. Е, готов съм да се захвана с отстраняването на този проблем и на всички други.

Откъде ще осигурите толкова много средства за толкова мащабни инвестиции, които ще струват много пари?

Ние и в момента имаме достатъчно пари в общинския бюджет, но изразходването им повдига твърде много въпроси. Затова от ден първи на новия мандат, ако получим отговорността да управляваме, ще проведем пълна финансова ревизия на всички сделки с общински активи за предходните дванадесет години в община Царево. Нека хората знаят, че ще въведем прозрачно изразходване на средствата от общинския бюджет. И ето ви една идея как ще стане това.

Ще сформираме обществени съвети към всяко по-голямо населено място, за да могат жителите на дадено насеено място да бъдат част от вземането на по- добри решения. Най-малкото ще осигурим възможност за провеждане на публични обсъждания на бюджета, но като досега... някакви имитации, а истински. С предложения на хората за какво да се харчат парите им. Вярвам, че общинското ръководство на Царево трябва да води активна политика по привличането на външно финансиране, но не да се теглят заробващи кредити, а да се търси и публично -частно партньорство, повече проекти по програми с европейско финансиране. Пари има за способните, за активните, за общините с идеи. Гарантирано ще заделим финансов ресурс за съфинансиране на проекти, ПЧП и други дейности по подготовка и привличане на инвестиции. Но всичко това ще стане пред очите на хората. Защото ние ще отворим вратите на общината за тях. Достъпът до кмета и до администрацията вече ще е напълно свободен.

Какво друго ще промените в администрацията? Ще освобождавате ли по партиен принцип общински служители?

Аз няма да вървя по стъпките на кмета Лапчев. През 2011 година той пое управлението на общината, събра цялата администрация и поиска от всеки да си подаде молба за напускане. Знам, че в администрацията и сега има прекрасни експерти и добри специалисти. За мен са без значение политическите им пристрастия и убедения, щом те работят добре в полза на гражданите. Наясно съм, че в момента тях ги заплашват, че аз ще ги освободя, но аз не само, че няма да ги отстраня, а ще увелича възнагражденията им. Доста от тях го заслужават.

В трудни времена мнозина управници увеличават данъците. Какво планирате в тази посока?

Увеличаването на данъците не е добра икономическа практика. Предпочитам да работим за повишаване на събираемостта на данъците. А самата данъчна тежест ще намалим чрез система от облекчения. Предвиждаме да въведем система за освобождаване от местни данъци за срок от пет години при разкриване на повече от десет работни места в новооткритите предприятия. Нека дадем шанс на предприемчивите хора от община Царево. По време на разговорите ми с хората от различни населени места в общината ми беше казано, че те настояват приходите от курортните такси да се разпределят по населените места, откъдето са събрани. Ще се вслушам в хората и тези средства ще бъдат разходвани в тези места.

А какво предвиждате в сектор "Туризъм"?

Няма да откриваме топлата вода. Ще заложим на информационна кампания за потенциала на Царево, като място за добър живот, бизнес, отдих и туризъм. Но и ще направим реални стъпки към промяна на туристическия продукт. В програмата ни като акцент предвиждаме изграждане на регламентирани къмпинги за кемпери и каравани, за да дадем на различен вид туристи да се насладят на нашата невероятна природа. Да бъдат по-близо до нея. Така е по сета. Защо ние да бъдем изключение. Ще следваме добрата практика. Защото до момента така и не сме използвали в пълна степен даденостите ни за развиване на еко- туризъм и исторически туризъм.

Исторически туризъм може ли да се развие в Царево?

Ще се изненадате колко много история можем да покажем на туристите. Колко много стари църкви и параклиси да положат основите на постоянен поклоннически туризъм. Имаме автентични обичаи и традиции, които не съществуват никъде другаде по света. Нека ги покажем на света.

Къде намирате пресечните точки между туризма и културата и спорта?

За мен е обидно да говорим за туристически сезон от два месеца или три. Та ние имаме всичко нужно, за да посрещаме туристи през по-голямата част от годината.

Но по отношение на спорта - нека първо изградим подходяща инфраструктура. Имаме нужда от общински плувен басейн. Имаме нужда да завършим най-после проекта за спортна зала в Царево. Имаме нужда от нови площадки за фитнес на открито, от нови игрища по баскетбол, волейбол, хандбал, футбол, при това да са достъпни и за хора с увреждания. И тук сме готови с пълна сила да работим по публично-частни партньорства за обновяване на спортната база. Но най-важното е да дадем водеща роля на младежките организации в създаването на различни спортни иницативи. Накратко, от общинския бюджет ще има повече средства за спортните клубове.

А в сферата на културата какви приоритети ще следвате?

Стремежът ни е да разширим културния календар на общината, който до момента сякаш е посветен най-вече на лятото. Това похвално, но не е достатъчно.

Нека се запитаме. Нима нямаме достатъчно талантливи изпълнители, певци, танцьори, артисти, художници и изобщо творци в Царево. Нима те не могат да представят своите умения, своите творби пред публика от цялата страна извън лятото. Нима не можем да поканим техни колеги от черноморските държави? Защо да нямаме фестивали извън актиния сезон? Какво ни пречи? Нужна е смелост, добър маркетинг и талант. Имаме от всичко в изобилие. Нека го направим.

Къде ще бъдете утре по време на кампанията?

Сред хората. Във всеки един ден ще им представям приоритети от нашата програма.