Една от каузите на Сдружение „Напред Несебър“ вероятно ще се случи, след като Община Несебър обяви обществена поръчка за видеокамери и инфраструктура към нея. Това обаче ще струва на данъкоплатците в Несебър 690 000 лв.

За сравнение изграждането на Център за видеонаблюдение в Бургас и камерите към него бяха осигурени с безвъзмездно финансиране в рамките на проекта за Интегриран градски транспорт, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие". Центърът в Бургас работи от години, а местната власт само надгражда и разширява периметъра на видеонаблюдението.

В Несебър тепърва тръгваме по този път, при това всеки от нас ще плати с данъците си. Още в средата на февруари т.г. от „Напред Несебър“ излязохме с публичен призив в медиите общината да започне работа по изграждане на система за видеонаблюдение в целия регион. В края на август напомнихме и стартирахме подписка, която само за няколко дни привлече изключителна подкрепа от местните хора“, казва в своя позиция председателят на гражданското сдружение Иван Дашев.

Така дойде и новината за обществената поръчка.

Хубаво е, че сдружението и неговите симпатизанти започнаха да диктуват дневния ред в общината, но има един много важен детайл. А именно, че администрацията трябва да управлява внимателно и с мярка общинския бюджет“, допълва Дашев. Според него всяка отворена оперативна програма трябва да бъде проучвана, да се подготвят качествени проекти, които да се връщат като инвестиция в целия регион.

Имаме отлични примери в съседните общини и Несебър не трябва да губи повече време“, завършват позицията си от „Напред Несебър“.