Особено важно е да се съкрати срокът на получаване на резултати след вземане на кръвни проби, затова вече организираме съвместно с МВР и с другите институции закупуването на нова апаратура, подготовката на специалисти и организирането на нови лаборатории в страната. Целта е тези проби да излизат като резултати в рамките на до една седмица. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, цитиран от Нова тв.

Денков предупреди, че трябва да се закупи нова, скъпа апаратура, а това става с определени процедури. „Дотогава възлагам на министъра на вътрешните работи, съвместно с прокуратурата, да огледат внимателно правилата за прилагане на тези мерки така, както са приети в закона, и да направят възможно най-добрата организация, така че хората, които са невинни, да се чувстват спокойно по улиците, а тези, които правят нарушения, да знаят, че ще получат съответното наказание", каза още премиерът.

"През последните години терминът "войната по пътищата" придоби широка употреба, защото, за съжаление, България е на едно от челните места по брой тежки произшествия и по брой убити на пътя след тези произшествия. Затова правителството пое задачата да предложи и да вкара в действие нови по-строги мерки, които да намалят жертвите, да намалят и тежките произшествия. В този контекст решението на НС да отнема превозните средства, с които са извършени нарушения или след употреба на алкохол, или след употреба на наркотични вещества, е стъпка в правилната посока", каза Денков.

Премиерът е категоричен, че правителството ще направи всичко възможно тези мерки да бъдат въведени в практиката и да намалят рисковете пред хората, които нямат никаква вина за това, което се случва по улиците.

Източник: БГНЕС