Бургаската детска градина „Ханс Кристиан Андерсен“ вече повече от година е успешен партньор по програма Еразъм+ на детска градина от Румъния и частно училище в Турция. Трите страни партньорки участват заедно в проект "Play and Learn in Nature". Дейностите по проекта са насочени към играта и ученето навън сред природата.

В края на април, за седмица, група учители от Детска градина “Ханс Кристиан Андерсен” участваха в първата мобилност по Еразъм+ проект “Play and Learn in Nature”, която се проведе в град Бистрица, Румъния.

Участниците споделиха опит и добри практики, взеха участие в организирани мероприятия, практически уроци на децата, като изпълняваха различни задачи, свързани с темата на проекта. По този начин се запознаха с методологията, която румънските учители използват в своите педагогически ситуации.

Втората мобилност се проведе в периода от 11.06.2023 до 17.06.2023 г. в гр. Истанбул, Турция. В нея, освен учителите от България, участваха също учители от Румъния. Дейностите, които бяха проведени през тази седмица, бяха разнообразни и фокусирани върху работата с деца от предучилищна възраст на открито. Гостите имаха възможността да опознаят не само образователната система на приемащата страна, но и тяхната културата и история.

Заключителната последна мобилност ще бъде в България през месец септември. Тогава гостите от Турция и Румъния ще посетят Детска градина „Ханс Кристиан Андерсен“, ще участват в открити педагогически ситуации в двора на детската градина и в Морската градина на Бургас, както и в спортен празник на детската градина. Учителите ще обменят опит и добри практики със своите партньори.

Дейностите по проекта ще продължат до края на месец ноември, когато проекта приключва своята дейност.