Една подкрепа не може да бъде базирана на хора вътре в кабинета, а на политики, законодателство. Не сме готови да търгуваме места в кабинета. Представете как би изглеждал кабинет с Делян Добрев от едната страна, Василев от друга и аз по средата. Това заяви Кирил Петков в отговор на въпрос, склонни ли са в проектокабинета да има министри и от ГЕРБ.

Това, което трябва да разберат хората е, че сме прозрачни и че си изпълняваме обещанията преди изборите. И затова ни дадоха мандат, да не управляваме с министри на ГЕРБ. Не бих се сърдил, ако не ни харесват кабинета, да си направят кабинет с ДПС, БСП, "Възраждане". ГЕРБ да си поеме своята отговорност. Но е хубаво да знаят, какво се предлага с втория мандат, каза още той.

Разбирам лидерството по този начин: в някои ситуации трябва да направиш стъпка напред, в някои - назад, като си воден от каузата, зад която стоиш, която за нас е работещо правителство на малцинството...Аз, Христо Иванов, ген. Атанасов, Владислав Панев: всички решихме, че няма да сме част от кабинета, за да покажем, че оценяваме колко е сложна политическата ситуация. Дадохме на Денков пълна свобода да избере екип, който ще работи за реализиране на управленската и законодателната програма. Оценяваме, че ярко оцветяване на този кабинет намалява шансовете. Работата в парламента ще е толкова важна, колкото и в изпълнителната власт, добави той.


Искаме да имаме ясен мандат, ясни хора и носим своя кръст, допълни той.


Водещата попита, дали има хора в ПП-ДБ, които държат на колаборация с ГЕРБ. Кирил Петков отговори: подмяна на гласа на нашите избиратели няма да правим. Няма да изневерим с никакъв политически компромис. Но фактът, че отстъпихме назад, показва, че сме склонни на компромис.


Би трябвало да си разделим комисиите на политическите партии. И после при правителство на малцинството, можем да отстъпим някои комисии. Готови сме на пълен контрол. Няма какво да крием. Милиардните проекти може да бъдат заложени в регионалната комисия. И да се вижда как средствата се използват прозрачно. Българите искат решение.