„Мисля, че ще има правителство този път. ГЕРБ е водещата сила, Бойко Борисов като човек с много политически опит, интуиция и нюх, подава ръка към всички, което е много добре. ПП не я поемат, гледат собствения си интерес. ДПС според мен ще поеме тази протегната ръка, БСП съмнително, но не е изключено. Но дали ще се случи или не не мога да бъда сигурен.“

Такава прогноза направи проф. Огнян Герджиков - бивш служебен премиер и бивш председател на Народното събрание, по Euronews Bulgaria.

"Мисълта за държавата трябва да е водеща. Нека видим големите държави как правят такива коалиции. Вторият мандат според мен няма да успее. Според мен, ако се стигне до трети мандат, президентът отново ще го връчи на БСП", каза той.

Относно участието на НДСВ в изборите проф. Герджиков призна:

"В последния момент решихме, че можем да се пробваме, а и нямахме никакъв финансов ресурс. Има хора, които не са разбрали, че сме се явявали. Освен това нямахме Цветан Цветанов да направим структури по места. Единствено на времето сме печелили Добрич, но от създаването си нямахме структури. Просто сме университетски преподаватели и влязохме малко неподготвени."

Според мен, служебните правителства се справят добре, президентът не превишава Конституцията, защото тя му позволява нещата, които прави, каза още Герджиков.

По думите му, Истанбулската конвенция е заразена от джендър идеология: "Там се прокарва нещо, което аз не мога да приема. Не мога да приема човек сам да си избира пола. Не го разбирам това. Има клинични случаи да се стигне до смяна на пола, но не го разбирам."

"Според мен, бъдещият премиер трябва да е човек със сериозен политически опит, но да не е обвързан с някоя партия сега. Или да има сериозен управленски опит", каза още проф. Огнян Герджиков.