Каква е перспективата за съставяне на редовно правителство коментираха експертите.

Каква е перспективата за съставяне на редовно правителство коментираха експертите.

Харлан Александров, социален антрополог е по-скоро оптимист. " Мисля , че и в двете големи партии има разумни хора, които си дават сметка за това. Те смекчиха езика си и намалиха взаимните обвинения. Минаха в режим на нещо като първоначално договаряне.

И оттук нататък е въпрос на въображение , на лидерство да има някакви разговори. Мисля, че в ГЕРБ ще е по-лесно заради изявеното лидерство на Борисов. Неговият авторитет е непоклатим и той е в състояние да убеди значителна част от партията, както той прави в последните си изказвания, необходимостта от отстъпка и компромис."

А ще за губи ли нещо страната, която ще направи компромис?

Слави Василев, социолог :“Аз ще продължа разсъждението на колегата, че по-вероятно е Борисов да инструктира своите хора да отворят вратата за компромис, това при положение, че ПП-ДБ са първи. Но по отношение на устойчивостта на този процес, след отварянето на шампанското, е добре да се осъзнае, че парламентарната форма на управление е основана на консенсус и диалог. А този консенсус не може да се получи без партиите да се обезличат. Според мен това няма да може да стане и ние отново ще имаме служебен кабинет.

Татяна Буруджиева, социолог също смята, че е вероятно да има договорка, основана на компромиси и на консенсус.

“ Не е възможно да се твърди, че партиите се обезличават от това, че правят отстъпки. При парламентарното управление решенията се взимат в диалог и най-важното е гражданите да усещат, че като са дали властта тези решения се взимат в тяхна полза. Това е смисъла на парламентарната демокрация. Им много социологически изследвания, които показват, че избирателите и на двете партии са съгласни те да управляват заедно, но не в коалиция. Избирателите искат да има редовно правителство.“