Битка с решителни действия срещу спекулата, която да нормализира цените в магазините, стабилно управление на държава, което да даде нужното спокойствие и предвидимост на хората, бизнеса и общините, както и борба в защита на интересите на жителите на Бургаска област – това са част от задачите, които лично поема водачът на листата на коалиция ГЕРБ-СДС за предстоящите парламентарни избори Жечо Станков.

„Винаги сме доказвали, че се водим от едно основно правило. То е задачите, които ни поставят жителите на Бургас и региона, да бъдат изпълнени максимално бързо. Хората са най-ценни, точно затова ще продължим да правим всичко възможно Бургас да продължи да се развива и да бъде лидер в сравнение с другите региони - с качествено образование, здравеопазване, с привличане на млади хора, с уют и спокойствие за възрастните хора и с привличането на инвеститори”, смята Жечо Станков, който ежедневно е сред бургазлии и чува техните проблеми, тревоги, препоръки. Като най-важното затруднение, което изпитват хората в ежедневието си, той поставя

инфлацията, превърнала се в спекула.

„Последните 2 години са изпълнени с несигурност. Нашият ангажимент е да върнем стабилността, предвидимостта, спокойствието, както в дома на всеки гражданин, така и в местната власт и бизнеса. Крайно време е държавата да се намеси срещу спекулата! Има начини! За мен няма значение колко акта ще напише държавата, важно е цените на стоките в магазините да се нормализират! Парадокс е, че те не само не започнаха да падат, но и продължаваха да растат, въпреки че разработихме компесаторен механизъм за високите сметки за ток. Спекула е повишаването на една стока с 3,5 пъти от фермата до щанда в магазина. Имаме решение на този проблем и то е прилагане на Закона за конкуренцията. Ако се налага, трябва и намеса на държавата в ценообразуването. Необходимо е да се действа мигновено, иначе ще настъпи още по-голямо обедняване на българските домакинства, от което няма да се може да се възстановим години наред.“, категоричен е той.

От срещите си с бургазлии, Станков отчита, че въпреки, че орязват своите разходи, те се опитват да запазят и стандарта си на живот. Той е енергиен експерт с натрупани знания и опит. „Още като зам.-министър разработих програма за

безвъзмездно финансиране на панели за ток и топла вода,

която чувствително ще намали разходите на домакинствата. Моята задача е да помогна на всеки желаещ да попълним електронно документите за кандидатстване, за да могат най-много жители на Бургас и региона да се възползват.“, каза той.

Мерки за енергийна ефективност, която ще бъде в помощ не само към домакинствата, има предвидени и за бизнеса, които са събрани в програма, която също е негов приоритет. „Помощта, която може да бъде получена е до 65% от инвестицията! Допустими са сгради в промишлеността, търговията, услугите и туризма. Защото най-евтината енергия е спестената енергия! Нека Бургас е номер 1 по обновени сгради!“, заяви Станков.

Особено внимание той обръща и на

младите хора и възможността им да живеят, учат, работят в Бургас,

да отглеждат децата си тук. Затова 2 години води битка за разкриване на филиал на Минно-геоложкия университет тук. Предстои усилена работа и за филиал на престижния Университет по хранителни технологии-Пловдив, което ще даде възможност не само за привличането на интелигентни млади хора в Бургас, но ще бъде в интерес на туризма с подготовката на квалифицирани кадри.

Няма да се уморим да бъдем между хората, както им помагахме да се събират подписите за саниране, така ще продължим да бъдем във всяко едно населено място - от най-малкото селце до най-големия град, за да помагаме. За мен е чест, същевременно и голяма отговорност да съм сред бургазлии. Аз съм един от тях. Сега съм начело на отбор, за който мога да им гарантирам, че ще вложи всичките си усилия за стабилност, сигурно и нормално ежедневие на хората, както и за най-добрия път на развитие на Бургас и региона”, каза Жечо Станков.