302-ма депутати, подредени в 21 листи на партии и коалиции, ще се борят за 14 мандата Бургаски регион за новото Народно събрание. Избирателите ще могат да гласуват в 740 секции, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК)-Бургас Михаил Хаджиянев.

В Бургас ще има три подвижни секции, в Поморие, Карнобат и Сунгурларе – по една. Избори ще се проведат отново и на кораба „Дружба“.

„Във всички болници, в които са се обявили, ще има секции. Възможно е последните два дни в някои от тях, където няма необходимия броя записани избиратели, да закрием секциите“, каза Хаджиянев.

Видеонаблюдение ще има във всяка секция, с изключение на тези в лечебните заведения и домовете за стари хора, подвижните секции, както и на кораба. Във всички останали ще може да се следи директно броенето на бюлетини. То ще се извършва чрез специален мобилен телефон. „Той ще пристигне в секциите в събота, заедно с два плика. Председателят на секция ще отвори в събота единият плик, ще сканира QR кода и ще стартира десет секунди тестово видео, което се излиза, че е такова и ще влезе в системата. В неделя, след свършване на изборния ден, ще наглася статива на масичката и ще отваря втория плик, ще сканира втория код, като така започва записването. То ще продължи до приключване и подписване на протокола. Видеото ще се стриймва в реално време и ще има специален сайт, който се стопанисва от „Информационно обслужване“ и в който ще може да се наблюдава директно броенето на бюлетините. Те ще стоят и записани.“, каза още Хаджиянев.

Бургаската РИК е отличник в страната по организация и бързо обработване на резултатите от предходни избори. Членовете й са опитни и добре обучени.