Опозиция и управляващи в Царево се сблъскаха дори за отпускане на средства в помощ на пострадалите райони от земетресенията в Турция в началото на днешната сесия на местния парламент. Мнозинството от общинските съвети в областта гласуваха единодушно подобно насочване на средства, но в Царево това не се случи. Опозиционерът Емил Пейчев поиска днес предложението за помощ към потърпевшите от южната ни съседка да бъде включено в дневния ред, но срещна категоричен отпор от острието на управляващите Стела Кюмюрджиева. Напрежението между двете групи е толкова голямо, че всяко предложение на опозицията се бойкотира.

„Всички общини в Бургаска област взеха решение да се отделят средства за еднократна помощ на засегнатите хора от Турция от разрушителните земетресения. Доста общински съвети дори свикаха извънредни сесии в тази връзка. Предлагам да загърбим политическите пристрастия и да се обединим за едно добро решение. Не става дума за кой знае колко пари, но това ще бъде един добър жест. Знам, че можем и ще бъда благодарен“, каза Емил Пейчев.

Стела Кюмюрджиева от ГЕРБ обаче заяви, че благотворителността е личен акт на човек, осъзнал необходимостта да направи добро и че това го прави всеки със собствени пари. „Нямам нищо против, че в другите общини са решили да го направят. Преценили са, направили са го! Ние имаме инициатива от страна на БЧК, общинската администрация, със СМС-и. Всеки един е дал колкото може и колкото желае. Няма да развяваме байраци.“, каза тя. Кюмюрджиева каза още, че мнозинството подозира, че повдигането на темата имала за цел политически пиар.

Веднага след нея на трибуната излезе още един представител на опозицията – Димитър Гочев от БСП. „Ние сме органът, който може от бюджета на общината да отдели определена сума. Никакъв пиар не се мъча да си извлека. Всяко друго изказване прилича на онази снежна топка, която е хвърлена и става все по-голяма“, каза той.

Със 7 гласа „за“ дневният ред беше гласуван, както беше по покана, без да бъде включено предложението на опозицията за отпускане на помощта.

Какво още се случи на сесията – очаквайте