Битовите абонати да не излизат на свободния пазар за ток поне до 1 януари 2026 година, предлагат депутатите от ГЕРБ. “Внасяме законодателство с антикризисни мерки и за компенсация за бизнеса за цената на тока до края на 2023 година, като за присъединените на ниско и средно напрежение - 100% компенсация над 250 лв. на MWh, а за присъединените на високо напрежение - 100% компенсация над 200 лв. на MWh”, каза пред “Труд News” Делян Добрев.

По думите му забраната за либерализацията на пазара на ток за битовите потребители няма да засегне сроковете или проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, но от друга страна в момента ще даде сигурност на гражданите при високите цени на електроенергията. От ГЕРБ ще настояват и парламента да излезе с решение за мерки за намаляване на цената на горивата с 1 лев на литър, както и да даде зелена светлина на правителството да проведе процедура за дългосрочен договор за неруски газ и за доставки на ядрено гориво.

Според енергийните експерти от ГЕРБ Делян Добрев, Теменужка Петкова и Жечо Станков, страната ни може да произвежда електроенергия и чрез морски вятърни електроцентрали. За целта депутатите са внесли законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства.