15-годишният Омар е дошъл в България със своите по-големи братя през октомври 2021г. Те обаче не са на територията на бежанския център от няколко месеца. Това обясни в ефира на NOVA Галя Христова, временно изпълняваща длъжността директор на РЦП - Харманли.

Според правилата на Центъра живеещите в него са с вечерен час 22ч. Омар обаче липсва от понеделник. “Когато са извън територията на Центъра, ние няма как да осъществяваме контрол на настанените. Това се прави от МВР”, поясни Христова.

Това не е първият път, в който 15-годишният младеж напуска бежанския център за няколко дни. Обясненията му след това обаче били, че е бил при близки в София. Христова отрече досега да са имали съмнения, че момчето се занимава с каналджийство.

В центъра има и друг подобен случай на непълнолетен младеж, който често напуска пределите на бежанския център, каза още директорът и поясни, че по него се работи. Става дума за 17-годишен младеж.

Малко над 700 са настанените бежанци в центъра към момента. Близо 80 от тях са т.нар “непридружени непълнолетни”. Половината от тях имат хуманитарен статут за пребиваване в България.

Източник Нова тв