Граждани се събраха пред президентството на втори пореден протест под надслова #ГАZwithme. Организаторите посочват, че целта е да се окаже граждански контрол на действията на служебното правителство.

На демонстрацията срещу подновяването на договора с "Газпром" развяха американското знаме, а сред протестиращите са бивши депутати от "Демократична България", както и лидерите на "Ние идваме". Протестиращите настояват за стопроцентова диверсификация на доставките на газ.

Организаторите от #ГАZwithme обявиха, че очакват отговори от държавния глава за доставките на газ и премахване на монопола на "Газпром" и "Лукойл".

Протестиращите оповестиха, че са изпратили и седем въпроса към служебното правителство и политиците по актуалните за страната проблеми, като отговори са получени единствено от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Противниците на възобновяването на договора с "Газпром" питат - с кои доставчици на нефт и газ да преговаря България, какво предлагат за подсилване на отбраната на България, какви мерки в подкрепа на украинските бежанци предлагат, каква позиция ще заемат по исканията на Русия за екстрадиране на руски граждани, критикуващи войната на Русия в Украйна, и чий е полуостров Крим. Последният въпрос е препратка към изказване на Румен Радев от 2017 г., че в Крим "се вее руски флаг и това е реалността", съобщава БНР.

Сред другите въпроси а организаторите са такива за организацията на предстоящите избори и за членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Участниците в протеста обявиха, че ще отидат в петък следобед пред енергийното министерство и ще накарат министъра да подпише пред тях декларация, че няма да подписва никакви договори за доставката на руски газ.

След този призив протестиращите започнаха да скандират: "Радев, вън!".

"В общи линии, очакванията са да се организират предсрочните избори и да не се предприемат радикални стъпки, примерно като подписване на нов договор с "Газпром", коментираха пред общественото радио участници в протеста.

"Аз мога кажа, че всъщност съм гласувала за президента Радев. Така че идвам на протеста и с голямо разочарование, защото той, въпреки че не го е казал ясно, че подкрепя Русия и нейната война, но с действията си и с бездействията си това някак си се набива на очи", коментира гражданка, включила се в демонстрацията.