Не се страхуваме от проверки на газопровода „Турски поток“. Нека да направят проверки каквито искат, но аз се надявам в рамките на тези проверки да могат наистина да се запознаят с нещата такива, каквито са, коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият министър на енергетиката от правителството на ГЕРБ – Теменужка Петкова.

„Надявам да попрочетат някои неща - европейската регламентация в областта на строителството на такъв тип газопроводи. Нека да прочетат и регулаторната рамка на Комисията за енергийно и водно регулиране в закона за обществените поръчки, като ги прочетат се надявам да ги разберат, за да могат да спрат да говорят и да лъжат“, призова тя.

Вчера, след като се завърна от посещението си САЩ премиерът Кирил Петков поиска проверка на „Южен поток“, който се трансформира в годините в „Турски поток“, а бившите управляващи наричаха „Балкански поток“.

Според нея е притеснително, че премиерът отправя обвинения и произнася присъди за корупция по проекта за газопровода.

„Чудя се на какви основания, премиерът, който подписа един скандален меморандум, сипе подобни обвинения. Сега ще дадем едни 100 милиона лева за газ и хората трябва да го знаят. Хората трябва да знаят, че ще платят 32% по-висока цена за газа, благодарение на въвеждането на посредници от това правителство“, прогнозира тя.

По думите й искането, което „Булгаргаз“ са внесли в КЕВР за цената на газа е 162 лв. за мегават час. Според нея без посредник цената би била 123 лв.