„Един от най-големите провали на това правителство е в енергетиката, провалиха се с гръм и трясък. Една от най-големите лъжи, която те сами опровергаха след броени часове, е това, че правителството на ГЕРБ не е направило нищо за диверсификацията на източниците и маршрути за доставка на природен газ. Още от първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов започнаха всички процедури, свързани с диверсификацията. Направихме така, че България да подмени всички компресори в компресорните станции с реверсивни, които направиха така, че България сега да може да внася газ от Турция, Гърция, Румъния. Как да няма диверсификация?”.

Този коментар направи пред БНР бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова, депутат от ГЕРБ.

Тя определи като лъжа и твърдението, че интерконекторната връзка с Гърция не е била построена 12 години и посочи, че договорът за нея е бил подписан през 2013 година:

„За да дойде азерският газ до България, трябваше да бъдат построени два други много сериозни инфраструктурни проекта - Трансанадолският и Трансадриатическият газопровод. Първият стана готов през ноември 2019 г., а вторият - през декември 2020 г. Строителството на интерконектора Гърция-България започна от октомври 2019 година”.

Петкова изтъкна, че срокът за приключване на изграждането на интерконекторната връзка е бил 31 декември 2021 г. и обвини двете служебни правителства на Стефан Янев и кабинета на Кирил Петков, че не са направили нищо, за да бъде завършен този проект в срок.

Според бившият министър на енергетиката правителството в момента е разчистило пътя за посредниците при доставките на природен газ:

„Договорите имат посредник и този посредник се казва МЕТ, това е бившият работодател на настоящия директор на „Булгаргаз”. Проверили сме фактите. Има посредник, който ще доставя природния газ за България. Тази фирма вече е вкарана на пазара и тя резервира капацитета за страната ни”.