„Г-н кмете, винаги сте гледали да сте първенец сред общините в Бургаска област – най-висока елха, най-морска община, най-високо Ваше възнаграждение....Но пък сме сред общините с най-ниска средна работна заплата. Това, което виждам в бюджета за 2022 година на Царево е, че отново имаме едно Най! И то е, че градът ще има най-скъпата табела – 30 хил. лева.“. Това заяви по време на обсъждането на бюджета на община Царево за 2022 година общинският съветник от опозицията в местния парламент Емил Пейчев, който беше и сред учредителите на национално ниво на новата партия „Продължаваме промяната“.

Бюджетът, внесен от кмета Георги Лапчев, предизвика сериозни дебати между мнозинството от ГЕРБ и опозицията на последната сесия на Общинския съвет. Той предложи въпросните 30 хил. лева да бъдат пренасочени за вълноломната стена, за да може местните жители и туристите, които морският град чака през лятото, да бъдат в безопасност.

Кметът Лапчев първоначално представи накратко цифриге. „Бюджет 2022 за първи път е този, който ще се управлява в такава непредвидима, динамична и враждебна среда. По тази причина в неговата рамка са заложени модернизиране на дейностите в общината, като се опитваме чрез заложени достатъчно буфери да се предпазим от всички неизвестности, които ни предстоят.“, каза кметът Лапчев. Той посочи, че рамката е около 21 млн. лева. „Той е внимателно съставен и отне много енергия да бъде балансиран.“, каза Лапчев. След упреците от опозицията кметът отново, по традиция, даде име на средствата, с които общината ще разполага през тази година, като названието този път е „Бюджет на разума“.

„По време на постоянните комисии направих две предложения – да има средства за сигурност и здравеопазване в нашата община. През летния туристически сезон населението на Царево се увеличава в пъти. Необходимо е да се засилят сигурността и здравеопазването в общината. Получих уверение, че ще има средства за сигурност и охрана Предложих здравеопазването да бъде засилено. Имаме една линейка и е добре да предвидим 30 хил. лева, които да бъдат взети от резерва на кмета за допълнителен медицински екип поне един, който да помага през лятото да по-бърза реакция.“, каза Емил Пейчев.

Той подчерта, че още преди месеци опозицията е задала въпрос какви са приходите от туристическа дейност, битови отпадъци и продажба на имоти. „Такава информация не получихме. Политиката, която водите, е абсолютно непрозрачна. Видяхме, че сега заложените средства са копи-пейст.“, каза Пейчев.

Свои въпроси и притеснения отправиха и други двама представители на опозицията – Димитър Гочев и Станислав Добрев.

Предложенията им обаче бяха приети с поредни упреци от представители на мнозинството. Повечето от тях, вместо реални отговори, ги пращаха на среща с педагог.

В крайна сметка бюджетът беше приет с 8 гласа „за“ на съветниците от ГЕРБ, както и с 5 „въздържал се“ – от опизицията.

„Но, бъдете спокойни. Кметът, общинската администрация и съветниците от мнозинството все пак ще изхарчат 30 000 лв. от бюджета на община Царево.

С тях ще платят една нова, голяма информационна табела.

Но да ви питам и вас. Кое е по-важно? Информационната табела, медицинският екип или обезопасителният парапет?

Или най-важен е инатът на управляващите в Царево?“, попита след сесията Емил Пейчев.