Общинският съветник от Царево Емил Пейчев направи отчет за работата си за хората в местния парламент. Пейчев е част от опозицията в Общинския съвет и един от двигателите на обществени и политически процеси и настроения в южната морска община.

„Време е за равносметка...За всичко направено, за започнатото и за непостигнатото...

Въпреки че заради желязното мнозинство на ГЕРБ в Общинския съвет на Царево, върху почти всяко наше предложение слагат печат „Глас в пустиня“, заедно с колегите от опозицията не се отказахме да държим под напрежение местните управляващи“, обяви той.

Ето и отчета на Пейчев:

„При приемането на бюджета за годината предложихме намаление на такса „смет“ за юридическите и физическите лица с единственото намерение да дадем възможност на работливите хора от Община Царево да си поемат глътка въздух в трудните дни на пандемията. И знаете ли какво направиха от администрацията и мнозинството? Председателката на Общинския съвет дори не допусна за разглеждане нашата докладна. Така жителите на общината и местните предприемачи отново бяха обложени с високи такси.

Но това е обичайна практика на нашите управляващи в Царево, с която заглушават всички инициативи, които им развалят схемите или биха ги принудили да се размърдат и да поработят.

Отправих предложение детските градини в общината да станат безплатни като знак да подкрепа към младите хора, които са решили да създадат своите семейства в Община Царево и тук да отгледат децата си. И посочих конкретен източник на финансиране, който да обезпечи този разход в бюджета. Моето предложение дори не беше подложено на гласуване.

2021 год. беше година на проглеждането. Всички видяхме какво правят нашите вълци в овчи кожи от сградата на общината.

Да, вярно е, че аз подкрепих предложението за сключване на меморандум за сътрудничество със столичната болница „Пирогов“! Защото първоначално изглеждаше като добра идея.

Но щом поисках информация и детайли за самия проект на бъдещия медицински център в гр. Царево, количествено- стойностна сметка, икономическа обосновка и т. н, не получих абсолютно нищо от изброените документи.

Оказа се, че меморандумът дори не е разписан! И когато се обърнахме с въпроси към министъра на здравеопазването, получихме отговор, от който се разбра, че болница „Пирогов“ не е поемала ангажименти за оборудване и персонал за бъдещия медицински център Царево! Всичко се оказа една голяма фантазия. Един балон, който се спука.

На няколко сесии призовах мнозинството да бъдат пренасочени средствата, предвидени за спортната зала, към медицинския център, но нито веднъж това предложение не беше гласувано. Нито веднъж!!!

Входирах докладна в администрацията на Общинския съвет с предложение да се организира местен референдум във връзка с намерението на кмета Лапчев да изтегли поредния кредит в размер на 8 000 000 лв. Както тогава, така и сега вярвам, че беше правилно да се допитаме до нашите съграждани, които са ни избрали да ги представляваме. Уви, докладната ми изобщо не стигна до сесията, но по този начин стана безпределно ясно, че нашата администрация ужасно много се страхува да чуе гласа на хората.

Възпротивихме се с колегите от опозицията срещу предложението на кмета да бъде парцелиран и обявен за продажба единственият терен, отреден за обществени нужди ( за автогара) в Царево. Опитахме да спрем решението на ОбС и през Областна управа, но за жалост без резултат! Загубихме и този ценен общински актив.

Застанах изцяло против наглото намерение на управляващите да прехвърлят надвзети 435 000 лв. от данък “ Смет” в перо “ Сметоизвозване”, защото тази дейност е поверена с ясно разписан договор на частна фирма, но уви...мнозинството гласува и прие по най-безцеремомен начин поредния подарък за някого.

В нашата община мрак и тишина обвиват работата на администрацията. Многократно съм отправял официални искания да ми бъдат представени документи за различни казуси и активности на общинската администрация, но нито веднъж не съм получил отговори. Помнете ми думата, не е далеч денят, когато ще стане ясно какво толкова упорито крият.

Приятели,

През тази отминаваща вече година в Общинския съвет ставахме често свидетели на ужасяващ политически инат от кмета и групата му съветници. За тях беше обичайна практика да не се фокусират върху предложенията, а върху това кой ги внася и отправя.

Когато предложих да бъдат осигурени средства от конкретен източник

за почистване на коритото на р. Велека в района на с. Кости, желязното мнозинство изобщо не подложи предложението ми за гласуване. Затова при всеуки дъжд жителите на с. Кости се страхуват от наводнение.

Но имаше и „пробиви“ в монолитното мнозинство в Общинския съвет. Те ставаха възможни тогава, когато се обединявахме с вас.

Така с помощта на жители от с. Синеморец успяхме да запазим атрактивен имот, предвиден за озеленяване и спорт. По този начин принудихме администрацията да изтегли своята докладна и теренът беше запазен за хората.

Когато през февруари се организирахме и заедно с вас протестирахме край Приморско срещу лошото състояние на пътя „Бургас-Царево“, буквално няколко дни по-късно започна ударно запълване на образувалите се дупки по отсечката! Защото когато сме заедно, никой не може да ни спре. Дори и самозабравил се кмет.

Да, беше трудно, но не се отказах и не се отчаях в нито един момент, защото все още вярвам, че работата за Царево е кауза.

Миналата година по това време съдействах за разрешаването на проблем на жител на Ахтопол. Беше останал на улицата и се оказа, че кметовете на Царево и Ахтопол му бяха осигурили общко две одеала. Използвах всички контакти, които имам, за да настаним този човек в дом за бездомни хора в Бургас, където той получи подслон, грижи и топла храна.

А в края на този година разпределих възнагражденията си на общински съветник на 60 ваучера на стойност 50 лв. всеки и ги дарих на хора в нужда от Царево, за да си закупят лекарства.

Иначе казано, полученото от данъците на хората, върнах отново на хората.

Приятели,

благодаря ви за подкрепата във всеки един момент.

Благодаря ви, че не повярвахте на откровените лъжи, които едни уплашени и паникьосани управляващи започнаха да разпространяват за мен.

Бъдете сигурни, че 2022 год. ще постави началото на промяна дори и в Царево.

И се надявам, че заедно с вас ще бъдем част от тази промяна.“.