Общинските съветници от мнозинството в местния парламент в Царево поискаха с декларация оставката на представителя на опозицията Емил Пейчев в началото на днешното заседание. Повече от половин час съветниците обсъждаха действията на Пейчев в негово отсъствие. Той е подал уведомление до председателя на ОбС Таня Янчева, в което посочва, че ще бъде възпрепятстван да присъства. Оказа се, че Пейчев по същото време е в Севлиево по неприятен повод (неговата позиция по казуса – вижте по-долу).

„Изразяваме остро своето възмущение и недоумение от поведението на общински съветник в Общински съвет-Царево. Емил Пейчев погазва морални норми на поведение....“, се казва в началото на декларацията, прочетена от трибуната от Даниел Николов от ГЕРБ. Според авторите й през последните 3 години Емил Пейчев разпространявал неверни твърдения. В нея са посочени и сигналите, които той е подавал до различни институции във връзка със съмнения за евентуални нарушения от страна на кмета или представители на мнозинството в местния парламент, в което ГЕРБ има 8 души. Николов подчерта, че сигналите приключвали с резолюция за липса на констатирани нарушения.

„Считаме, че със своето поведение общинският съветник Емил Пейчев погазва всички морални и етични норми, преследвайки свои собствени цели. Със своите действия той руши имиджа на общината и на Общинския съвет. Ние, общинските съветници, призоваваме Емил Пейчев да си подаде оставката“, се казва в заключение в декларацията.

Станислав Добрев и Димитър Гочев, които също са представители на опозицията, защитиха Пейчев. Според Добре е редно такава декларация да бъде прочетена в присъствието на съответния общински съветник. Гочев пък заяви, че Пейчев е намерил законов път за информация, когато няма чуваемост и когато среща бетонна ограда на отсрещната страна. Той посочи, че на много заседания на комисии и на сесии на местния парламент е имало многократно лоши изказвания от представители на ГЕРБ срещу Пейчев.

По-късно Емил Пейчев коментира безпрецедентната обстановка в Царево, в чийто център е самият той.

„Многократно съм отправял питания по важни за обществото теми, но никога не съм получавал отговор. Реално инструментите на опозицията са това. Кметът Лапчев не е желаел да отговаря, въпреки че съм отправя въпроси за конкретни казуси. Той е заявявал, че не е на разпит и е гост на заседанието и няма желание да отговаря. Какво мога да направя? Търся информация по законен начин – дали чрез Областна управа, дали чрез прокуратурата или друга институция. В крайна сметка – това са начините. Когато КПКОНПИ установи конфликт на интереси за Таня Янчева, това беше установено от тях, не от мен. Да се сърди на тях! Сега вече съдът щом я оправдал – добре. Относно поликлиниката – ние искахме многократно да ни се предоставят документи и от трибуната на Общински съвет, и на общественото обсъждане, но така и не получихме абсолютно никакъв документ. Няма как да вземем решение да теглим кредит от 8 млн. лева, а срещу тях да няма никаква информация – нито за проект, нито за икономическа обосновка, нищо... Нормално е да питаме министъра. От там стана ясно, че изобщо държавата няма никакво намерение към нашия Медицински център. Стана ясно, че това е поредната далавера. Относно къмпингите и дарението, което правят тези хора там – защо кметът и всички тези съветници, от които 90% са били такива през последните 10 години, не измислиха начин хората да минат по законовия път. Архитектът днес е коментирал, че има вариант, който и аз посочих. Много хора минаха по този ред – направиха си проектите, съгласуваха ги и в момента имат разрешително за преместваеми обекти за 5 години. Смея да твърдя, че са много по-законни. Защо на тези хора, които досега правят дарения, не им беше предложен този вариант, а ги чакаха да направят инвестициите и сега да им кажат – ами няма начин. Не аз, а кметът трябва да си подаде оставката, защото той 10 години единственото, което прави, е да държи на синджирче всички тези хора. Аз не съм вреден! Вреден съм за местните управляващи от ГЕРБ, защото разобличавам далаверите. Не съм вреден за останалите хора, защото в крайна сметка това, че правя питания към кмета и сезирам органи в тази посока, го правя, защото кметът на общината харчи публични средства. Това са пари на нашите данъкоплатци! Ако харчи пари от джоба си – не ме интересува. Но това са публични средства и той трябва да дава информация по какъв начин се събират и как се харчат. А той гледа да бяга от отговорност. Аз не съм назначение на кмета Лапчев или на колегите от ГЕРБ. Аз съм представител на хората и съм избран от тях. Смятам, че достойно се справям с тази задача.“, каза Емил Пейчев.

Той подчерта, че напрежението в Царево съществува, въпреки че многократно е правил опити да се намери изход.

„Лично аз много пъти съм се опитвал да го потуша, като съм търсил депутати, хора, близки до кмета. Винаги съм казвал, че не това е начинът. Но въпреки това той винаги е заявявал, че властта и институциите са в негови ръце и не се интересува от опозицията. Това и показва. Реално ние като общински съветници, не можем да се доберем до абсолютно никакъв документ. А не би следвало да е така“, каза Пейчев.

Всъщност голяма вражда между Лапчев и Пейчев започна след местните избори през 2019 година, когато Пейчев се кандидатира за кмет на морската община. До днес напрежението между тях постоянно се трупа, като се използват различни инструменти.

„При нас проверките са ежедневни. Ето и сега имам два мейла за предстояща ревизия. Няма и една седмица, през която да не са ми правени проверки поне от две институции. Всичко това е благодарение на кмета Лапчев и на общинските съветници от ГЕРБ.“, каза още Емил Пейчев.