„Заставаме за трети път пред Вас с доста обновен състав, с изключение на моята фъфлеща особа, която както винаги е в ролята на един весел конферанс на едни сериозни хора, реализирали се в своите области. 2/3 от листата е подменена с хора, които тепърва стартират. Причината - смятаме, че предвизикателствата, които се задават, изискват нов поглед, хъс и енергия”. Това заяви Любен Дилов – син, водач на листата на ГЕРБ-СДС в Бургас на предстоящите парламентарни избори. Коалицията днес откри предизборната си кампания в новата сграда на библиотека. На представянето на кандидат-депутатите присъства кметът Димитър Николов, който е и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Той изрази своята подкрепа и им пожела успех.

„В листата са не само доказали се политически бегачи, но и хора, които са с по-неочакван поглед от бизнеса и реалния живот. Те ще дадат ценен принос в това, което ГЕРБ-СДС и „Гергьовден” смятаме да представляваме в 47-то Народно събрание. Задачите ни общо взето са предопределени от вота на хората или както казва моят приятел Слави Трифонов – от суверена. А суверенът каза доста ясно на два последователни избора, даже три: „Към икономическата, към здравната криза, прибавяме и политическа, за да видим дали ще се справите”. Той ясно заявяви, че не може да управляваме сами, изпращайки ни посланието: „Трябва да седнете и да се разберете в името на всички и да изпълните смисъла на тези букви, които стоят над входа на Народното събрание за съединението и силата””, каза Любен Дилов – син.

Според него в два последователни парламента, голямата част от политическата класа показа, че или не е разбрала или не е способна да направи това, което суверенът му вменява като задача.

„Затова в тази много странна ситуация, ние сме принудени да постъпим по единствения разумен начин – да предложим програма за управление, която да преодолее кризите, които са в момента, да припомним, че ГЕРБ в последните 12 години се е справял и с по-тежки кризи – и гръцката икономичска, и мигрантската, че не е просто пропагандна хватка това, че 10 години енергията за бизнеса беше 70 лв., а сега гони 500 лв. Каквито и външни фактори да има, все пак трябва да имаш и умението да балансираш, да създаваш подходяща за икономиката среда, което очевидно в последните 6 месеца се изплъзва на управляващите”, допълни Дилов – син.

Той обясни, че са подбрали подобна листа, защото изборите са много необичайни и защото съвпадат с президентските, което се случава за първи път в България.

„Онзи дневен ред на президентския вот задава изиксвания към нашата листа. А именно кандидатът, който подкрепяме е пълна антитеза на съществуващото полическо говорене в момента. Проф. Анастас Герджиков е човек, който е спокоен, академичен, но и свикнал да управлява кризисни ситуации. Който е завършил университета знае, че всеки факултет е като малка държава. А проф. Герджиков знае как да балансира, за да се случват нещата”, посочи водачът на листата на ГЕРБ.

Дилов-син бе категоричен, че тази кампания ще е доста по-различна от другите две.

„Много ни се искаше да говорим за проблемите на региона, за това какво ще направим ние, за да ги решим, но сами виждате, че преди да решим националните, няма как да преминем към тях. Поради една проста причина. За да се приеме бюджет на община, първо трябва да се приеме националният бюджет. А кога ще бъде приет той – при оптимистични прогнози началото на февруари. Представете си какво им е на общинарите в момента”, каза Дилов, двайки за пример как служебното правителство е издействало една актуализация на бюджета, а след 10 дни е поискала нова, все едно не следи ситуацията с нарастващите цени на тока и разрастването на ковид кризата.

ГЕРБ-СДС Бургас отново заявиха, че ше направят максималното и ще се борят за интереса на бургазлии.

„Както винаги досега, ние ще водим позитивна кампания, с която да предадем своите послания на хората. Залагаме на срещата лице в лице и на разума на бургазлии и на това, че всеки един жител на областта си дава сметка за състоянието, в което се намираме в момента. Вярваме, че хората вече видяха как неспособността на партиите на протеста доведе до сериозна социално-икономическа и политическа криза. Нещо, което е факт, и което вече се разбира от хората. Затова сме убедени, че достигайки до всеки човек, той ще успее да избере правилното”, каза четвъртата в листата Галя Желязкова.

Тя допълни, че най-важно е да се състави правителсвто и да се работи за мерки, които да подпомогнат всеки български гражданин.

„Но и ние залагаме на нашите местни приоритети, които обявихме още април. Като местни хора, знаем, че те са най-важните за бургазлии. Ние мислим за Бургас и искаме да осигурим неговото развитие, инфраструктира, инвестиции, които могат да се случат, но само със стабилно правителство”, каза Галя Желязкова.

Не случайно каммпанията на ГЕРБ-СДС бе открита в новата библиотека, чиято сграда само допреди две години бе запустяла и неизползваме, а днес е средище на младите интелигентни хора в града и извън него.

„Радвам се, че откриваме кампанията тук. Библиотеката е едно от нещата, които правят Бургас различен, разпознаваем и много горд. Този храм на духовността и просвещението, който събира погледите и благородната завист на цяла България, не само на хора, извън страната, е едно от нещата, които ме стимулира отново да съм част от този отбор. Мисля, че правенето на политика, особено в областта на културата, просвещението и изкуството, е едно от нещата, които в крайна сметка ще направят така, че да запазим своята национална идентичност и смело да гледаме напред”, каза журналистът Веселин Пренеров, който е пети в листата на ГЕРБ-СДС.