Официален край на регистрацията на мераклиите за президентското кресло. Окончателно 24 са кандидат-президентските двойки подали документи в Централната избирателна комисия.

Румен Радев и Илияна Йотова, издигнати от Инициативен комитет и подкрепени от редица партии, сред които „Има такъв народ“ и БСП, ще се борят за втори мандат. Очакват толерантна кампания, в която да бъдат водещи идеите, а не компроматите.

„Обединението не трябва да е на партии, а на българите около каузи“ – това е заявката на проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева, с която тръгват към президентските избори. Двамата са издигнати от Инициативен комитет, като зад тях застава ГЕРБ-СДС. Целта им е да върнат нормалността в политическите отношения.

Издигнати от Инициативен комитет и подкрепени от „Демократична България“ Лозан Панов и Мария Касимова се впускат в президентската битка, водени от каузата за независимост на съдебната система. Панов е уверен, че характерът, който е проявявал като председател на Върховния касационен съд, може да продължи да осъществява и като президент.

За първи път в историята си ДПС издигна своя кандидат-президентска двойка - председателят на движението Мустафа Карадайъ и евродепутатът Искра Михайлова. „Етапът ДПС като балансьор в политическия живот е отминал“, смятат от движението. От там определиха своя кандидат като изключителен - популярен, последователен, предвидим.

Патриотичните формации не се обединиха около един кандидат и всяка издигна свой. Така в надпреварата влизат Милен Михов от ВМРО, лидерите на НФСБ Валери Симеонов, на „Воля“ - Веселин Марешки, на „Възраждане“ - Костадин Костадинов и на „Атака“ - Волен Сидеров.

Кандидати за президентското кресло на „Дондуков“ 2 са още: Горан Благоев, Луна Йорданова, Цвета Кирилова, Светослав Витков, Йоло Денев, Благой Петревски, Мария Колева, Николай Малинов и Александър Томов.

С инициативен комитет се включват още Венцислав Ангелов, Росен Миленов, Боян Расате, Георги Георгиев, Марина Малчева и Жельо Желев.

Утре в ЦИК ще бъде изтеглен жребият за номерата в бюлетината.