Полиция, прокуратура и социалните служби в Бургас разследват издевателство срещу 14-годишно дете. Институциите бяха вдигнати накрак, след като кадри от насилието започнаха да се разпространяват лавинообразно сред тийнейджърите в града. Видео записите, с което и ΒurgasInfo разполага, показва садистични сцени от гаврата на група младежи, заснети в горичката на кв. „Банево“ по време на пикник.

Заснети са два видеоклипа с обща продължителност 37 секунди, чието съдържание надхвърля границите на представите за бруталност и поради тази причина няма да ги публикуваме. Още повече, че и насилниците, както и пострадалото момче, са деца. В случая, видя репортер на ΒurgasInfo, се касае за изключително сериозно престъпление, много по-тежко от бой между ученици в школски двор. Потърпевшо е 14-годишно момче. В деня на нападението-30 март, то било поканено от свои познати на излет в Банево. Не е ясно дали тийнейджърите са употребили алкохол, но в определен момент ситуацията излязла извън контрол. И двама от тийнейджърите скочили срещу момчето. Единият го притиснал с лице към земята, а другият – ученик в техникум в Бургас започнал да блудства с него. Всичко това било заснето с телефон. През цялото това време извършителите се смеят.

Институциите вече са информирани за случая и вече е в ход проверка. Прокуратурата е образувала досъдебно производство, полицията провежда разпити, ангажирани са и служителите от дирекция „Социално подпомагане“.

Репортер на BurgasInfo се обърна за становище към Дирекция „Социално подпомагане“- Бургас, за да научи каква е процедурата за работа по подобни случаи. Ето каза директорът службата Алина Конкьова“:

„След сигнал за насилие над дете в рамките на 24 часа се извършва спешно проучване. Свиква се работна среща по координационен механизъм за взаимодействие с кризисна интервенция за работа с деца и жертви на насилие. В работната среща участват представители на Общината, на прокуратурата, МВР, Дирекция „Социално подпомагане“, Център за обществена подкрепа. Определя се план с конкретни задачи за всеки един от присъстващите и срокове за тяхното изпълнение. За жертвата се прилага мярка за закрила в семейна среда“.

След като бъдат установени извършителите на деянието се провеждат срещи с тях в отдел Закрила на детето, уведомява се районна прокуратура за предприемане на наказателно производство и местната комисия за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, които да приложат възпитателна мярка“.

Няма статистика за броя на децата, жертви на насилие от тийнейджъри в Дирекция „Социално подпомагане“, уточни Конкьова.

Алина Конкьова