Започна процесът по проектиране на автомагистрала „Черно море“. Тя е чакана не само от Бургас и Варна, но и от съседни държави, защото ще свърже Турция - през КПП Малко Търново, с пристанищата в Бургас и съответно във Варна и оттам – с Румъния. Това е един инфраструктурен обект с много икономическа логика. Винаги има приоритети, но дойде време на АМ „Черно море“. В момента се проектира, като процесът върви със сериозно темпо. Това заяви областният лидер на ГЕРБ в Бургас Димитър Бойчев, който е четвърти в листата на партията в Бургаски регион за предстоящите парламентарни избори.

„Твърдо е решено да се построи тази автомагистрала, защото икономическите ползи ще бъдат много големи - веднъж за свързването на държавите икономически, второ – за развитието на туризма. Виждаме, особено в сегашната КОВИД криза, как курортите от Северното Черноморие взеха голям процент от румънския пазар. От Румъния е голям процент от туристическия поток. С тази автомагистрала ще има възможност румънските туристи да слизат много повече и по-интензивно и на Южното Черноморие. Категорично – този обект ще се случи.“, посочи Бойчев. Той изрази надежда през следващите 4 години от мандата, че дори и ако не е завършена, то голяма част от трасето ще бъде построено.

„За този проект и досега се говореше, правени са проучвания. За съжаление не влиза в трансграничен европейски коридор, където можем да търсим финансиране. Така че няма възможност за еврофинансиране, но ще се търси евентуално частен инвеститор или хибриден вариант, в краен случай – ще се финансира от бюджета. Но е твърдо решено тази връзка между Северна и Южна България, през Стара планина, да се осъществи. Така ще има връзка между автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, както и съответно между Турция, България и Румъния“, добави Бойчев.

В момента усилено се работи и по изграждането на Северния обход на Бургас. „Логиката му е да изведе трафика от АМ „Тракия“, за да не влиза в Бургас. Сега той минава през града, което е свързано със замърсяване, разбиване на градската инфраструктурата и т.н. С този инфраструктурен обект трафикът ще се насочи директно към пътя Бургас-Слънчев бряг и съответно продължението магистралата към Варна. Паралелно със Северния обход трябва да се направят четири кръгови в началото на Несебър, на обхода на Слънчев бряг, на мястото на светофарите, за да няма тапа, когато има голям трафик. Работата по Северния обход тече усилено. Обещахме го, свършихме си работата, започнаха същинските дейности по него и той ще бъде факт.“, каза още Бойчев.