Бюджетът на Царево за важната 2021 година се превърна в истински стрес тест за управляващи на проведената днес сесия на Общинския бюджет. Най-важната точка за всяка община втвърди тотално двата лагера в местния парламент, като от една страна са мнозинството от ГЕРБ, начело с кмета Георги Лапчев и шефката на ОбС Таня Янчева, а от друга – опозицията, включваща представителите на Движение „Гергьовден“ и на БСП. В крайна сметка бюджетът беше приет с напълно очаквания брой гласове – 8 „за“ и 5 „против“. По- интересни обаче бяха дебатите и начинът, по който те бяха прекратени, тъй като това показа пълната непримиримост между двете ядра. Управляващите морската община се впуснаха да дават уроци и квалификации на опозицията, вместо отговори на поставените въпроси и проблеми.

Кметът Лапчев направи увод в началото на дебата на бюджета, а час по-късно и анализ на поведението на опозицията. Той направи аналог между приемането на бюджета с днешната дата, като посочи, че на този ден цар Борис е победил гърците и е започнало оздравяването на българската държава. Така той определи и бюджета – на оздравяването. „Бюджетът има за цел да продължи политиките от 10 години с три стълба – социална политика, образование, обновление за обновяване, за създаване на обекти, които поставят марката „Царево“ на територията на България.“, каза той. Финансовата рамка на общината е 19 млн. 067 хил. 194 лева, като капиталовите разходи са 3 млн. 114 хил. 292 лева.

По време на дебатите общинският съветник от „Гергьовден“ Емил Пейчев се опита да насочи вниманието към малките населени места и по-специално към село Кости, където при всеки проливен дъжд хората имат огромни проблеми с наводняване на населеното място. „Там има проблеми, които тормозят хората с години.“, посочи Пейчев. Той каза, че е ходил на място със специалист, като са огледали коритото на реката, което в даден участък е стеснено. Според Пейчев това би могло да бъде и причина за бедствените ситуации. В тази връзка той предложи да бъдат заделени средства за почистване и разширяване на коритото на реката в този район. Посочи и откъде да бъдат прехвърлени парите. Предложението му обаче остана висящо, единственият отговор по темата беше, че това не било причина за проблема и че всички били хидролози.

Пейчев постави въпроса и за намеренията на Общината да тегли евентуален кредит от 8 млн. лева за изграждането на Медицински център. Той настоя преди да се стигне до обсъждането на този въпрос в Общинския съвет, да бъдат изготвени и предоставени необходимите документи за необходимостта му - бизнес план, план-сметка, идеен проект и т.н., след което да бъде проведено обществено обсъждане. "Винаги съм казвал, че здравеопазването приоритет и сме искали средства от изграждането на спротна зала да бъдат насочени към медицинския център. Нека да се направи обществено обсъждане по темата с кредита и ако хората дадат зелена светлина - да актуализираме бюджета", заяви той.

Станислав Добрев – също представител на „Гергьовден“, подчерта, че в приходната част на бюджета прави впечатление, че най-големият дял е от общински такси и по-специално за битови отпадъци. „Вече повече от година таксите са вдигнати и повече от година нашата докладна за тяхното намаляване не се придвижва. Трябва ли Общината да оздравява на фона на джоба на гражданите?“, попита риторично той. Според него разходите растат. „В период на пандемия ние увеличаваме разходите, ние продължаваме да надуваме харчовете...“, добави Добрев. Според него за мащабните проекти Общината не разчита на приходи, а на кредити. Той поиска и да знае как се е стигнало до сумата от 8 млн. лева за евентуалния кредит, който Община Царево има намерение да тегли.

Живко Жеков от БСП пък посочи откъде, според него, може да подпомогне общността от физически и юридически лица – от таксата смет. Въпроси постави и Димитър Гочев от БСП.

След това обаче дебатите рязко бяха прекратени от председателя на ОбС Таня Янчева. Тъй като Янчева не даде думата на опозицията от трибуната, се стигна до спор от място. В него от последния ред се намеси и едно от оръдията на ГЕРБ в ОбС - Ангел Цигуларов, който каза, че не можело да се продължава така - с обаждане от място. И започна гласуването на бюджета. След него Янчева отново обърна рамо на вдигнатите ръце от мястото на опозицията. „Имаха достатъчно думата“, каза тя и с готовност я предостави на кмета Лапчев.

„Който има нужда от уроци – да ги взема, не е мястото трибуната на Общинския съвет.“, каза той и обвини опозицията, че е гласувала срещу заплатите на хората от детската кухня например.

„Не сме против заплатите на тези хора, а против модела на управление“, успя да обясни Станислав Добрев, с което приключи обсъждането на бюджета.