Кметът на Приморско Димитър Германов оттегли предложението си за създаване на фондация във връзка с екологична инициатива на община Приморско за запазване популацията на черна мида. Идеята предизвика бурни дебати на днешната сесия на Общинския съвет. Мненията бяха основно в две посоки – едната, че това е иновативна идея, а другата – че има неясноти и трябва да се проведе обществено обсъждане.

„Провел съм срещи с компетентни лица и хора, които ръководят съответни общности. По време на разширената комисия, на която присъстваха общински съветници, беше прието единодушно предложението.

Това е екологично съобразен метод, който позволява да бъде възстановена популацията на черна мида. На места до 100 процента отсъства, другаде - 60-70%. Знаете рифовете в какво състояние са. Няма как черната мида по естествен начин да бъде възстановена.

Предложението за създаване на фондацията е плод на сериозна работа. Инициативата е изцяло свързана с екологичното състояние на Черно море, в посока подобряване на екологията. Три основни момента са важни – този способ не влиза в конфликт с рибарската общност, позволява тази мида да бъде възстановена, като така възстановяваме базата на пирамидата в Черно море. Това позволява нова възможност на бизнеса с туристически дейности. Няма да бъдат засегнати рибарите. Не говорим за пясъка, говорим за камъните, където е естесвеното местообитание на черната мида. Единствената форма в олекотен вариант е фондация.Това е дейност, която се контролира от Общинския съвет.

Ние имаме възможност да бъдем иноватори в цяла България. Целта на всички нас, свързани с морето, е да го опазим“, каза кметът Германов.

От опозицията бяха категорични, че трябва да има обществено обсъждане.

„Неколкократно бяхме ужилвани от мидени плантации. В момента за неограничено време не можем на територията на тези мидени полета да развиваме риболова, който са развивали нашите родители. Община Приморско няколко мандата е върл враг на тези институтции, които не искат да питат хората за тези плантации. Надявам се да стане някаква екологична инициатива за премахването им, за да можем да развиваме риболов. Ние сме туристическа община. Филтърът на Черно море е черната мида. Мидата е част от хранителната верига в Черно море. Идята на фондацията е тези съоръжения да бъдат поставяни в рифовете и страничните камъни, нямат допир с риболовните съоръжения, нито с мрежите.“, каза Манол Манолов – общински съветник от ГЕРБ.

„Инициативата на кмета за черната мида ми допадна, защото се прави нещо за екологията в морето. Дъното и камъните са голи и няма черни миди. Черната мида я изяде рапанът. Водолаз съм от много години. В момента рифовете между Приморско и Китен са голи. Преди всичко беше с миди и водорасли, сега е все едно остъргано. Идеята е да опитаме да се възстанови черната мида. Има специален способ. Нито има комерсиален момент, даже няма да се разбере коя скала с какво е покрита. Инициативата на общината е чисто екологично да помогне. Това са платнища по дъното. Няма комерсиален интерес, идеята е мидата да се възроди. Това трябва да се случи, предполагам и другите черноморски общини ще се включат. Нашата община е първа в това начинание и затова се съгласих да помагам.“, каза Тодор Савов, предложен за член на Управителния съвет на фондацията.

Предполага се, че дейностите ще се извършват в голяма част чрез дарения. Кметът Германов я нарече благородна екологична инициатива.

Трябва в съвета на фондацията да са 7 души, да има в него поне една дама. Никой не идва в Приморско заради нас или зарди вас, кмете, а заради морето и екологията. Пазете го това море, всяка инициатива трябва да се подкрепя. Искаме да има море. Сега очаквам предложението да го изетглите и да го внесете след изборите.“, поиска опозиционерът Георги Зафиров.

Кметът Германов поиска да чуе думата на рибарите, след което оттегли предложението си.