България трябва да приведе цялото управление на водите в нормално състояние. Това заяви пред БНТ Юлиан Попов, бивш служебен министър на екологията.

Той посочи, че климатичните политики се делят на две категории - едната е политики и мерки за смекчаване на промените в климата, а другата е мерки за адаптация, които са сведени до намаляване въздействието на покачване на равнището на океаните, наводнения, екстремни дъждове, високи температури.

По негови думи от самото начало на климатичните политики адаптационните промени са неотменна част от антиклиматичната дейност. По-особеното в момента била кризата от пандемията, тъй като адаптационните мерки са много трудоемки.

Според Попов една от линиите за възстановяване от икономическата криза вследствие на пандемията са държавните разходи, които би трябвало да се увеличат.

Той заяви, че България има собствена стратегия за климатична адаптация, каквото е изискването на ЕК. Дали тези стратегии се реализират обаче било отделен въпрос.

Едно от нещата, които България трябва да направи, е да приведе цялото управление на водите в нормално състояние, категоричен бе той.

Попов посочи, че през 2012 г. стратегия на МОСВ е направила оценка, че България има нужда от 43 млрд. лв., за да може водната система да бъде приведена в съответствие с европейските стандарти. Същевременно трябва да се инвестира в различни системи срещу очаквани по-големи наводнения.