Оптимизмът, който има във всички нас на фона на показателите, които имаме, много рязко докторите го опровергават, заяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинга на НОЩ.
"Новият щам, за който ние говорихме много слабо досега, за да не плашим хората, се разви със страшна скорост във Великобритания, Испания и други страни, въпреки пълният локдаун, който има. И затова, въпреки месеците локдаун в тези държави, продължават да им се качват броят на заразените и броят на починалите, посочи Борисов и продължи:

"Ние сме си дали като дата 31 януари. Компромисът, който може да направим във връзка със здравето е единствено образованието". Премиерът отново посочи, че учениците от 5 до 12 клас ще започнат да се въртят в присъствено обучение.

Засегнатите ресторанти и нощни заведения – прави впечатление, че от близо 30 000 в този бранш, едва 6 000 са подали заявление за подпомагане. Рискът е огромен при този щам. До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, ако едновременно с разхлабването на учениците, на фитнесите, на това, което сме намерили като компромис, доведе до леко повишаване. За радост коледните и новогодишните празници не увеличиха заболеваемостта. За радост яслите, детските градини и учениците до 4. клас включително не повишиха заразяемостта. Дай Боже, така да бъде и с другите ученици, когато ги пуснем да учат. Учениците са нещо, за което настоявам пред Щаба. Засега сме като оазисче по мерките и това, което сме направили, рискът този оптимизъм да ни накара да отпуснем много мерките", посочи Борисов.
Учениците – настоявам пред щаба, да направим необходимото за тях. Довечера ще говорим с колегите в Европа – там напрежението расте, а хората там са от много време затворени по домовете си.

Само си представете, че днес обявим това нещо, което е във Великобритания, Франция, Белгия, Гърция... Ние засега сме като оазисче по мерките, по това което сме направили. Рискът да отпуснем много мерките мооже да доведе до голяма заболеваемост и до увеличаване на броя на починалите.

Той посочи, че до 31 януари ще се наблюдава и след това ще се взимат решения. Той определи ваксинираните лекари като имунизирана армия.

"Спорът е голям, защото удължаването на мерките и след 31 януари означава близо 100 млн. лв. допълнително, което означава нови нотификации до Брюксел, време и пари, които се дават за неработещ бизнес. Да, спасяваме работни места, спасяваме семейства, това е прекрасно, но като държава нямаме повишение на БВП, това не носи придадена стойност в момента. Заводите и предприятията работят и това е голямо предимство на България пред останалите. Затова успяваме да задържим най-ниския дефицит в Европа – минус 3%. Продължаваме да имаме и най-ниския външен дълг“, допълни премиерът.

Той определи сегашните противоепидемични мерки като щадящи психическото здраве на българите.