„Никой не е казал какво ще се случи с мерките от началото на февруари. Това предстои да се случи в следващите седем дни. Очаквам да имаме решение още в началото на следващата седмица“. Това заяви в студиото на "Здравей, България" вицепремиерът Томислав Дончев.

Според него никой не може да се ангажира с предварителна прогноза. Това зависи от темповете на заболяването.

„Има държави, които са прекарали повечето време от предишната година в тежък локдаун. Въпреки това, броят на заразените там е голям. След затварянето хората се заразяват. Мерките трябва да се прилагат умно“, каза Дончев.

"Държавата се опитва да помогне на бизнеса. Най-доброто, което можем да направим за тях, е да позволим да упражняват дейността си", добави вицепремиерът.

Той допълни, че не би искал да се стига до това ресторантьорите да отворят заведенията си, въпреки ограниченията.

„Има мерки в защита на заетите, работниците и бизнеса. Няма мярка, която да гарантира приход на фирмата, като този при упражняването на реалния бизнес. Схемите за помощ, които бяха прилагани в началото на пандемията, се радваха на много по-голям интерес от тези сега“, обясни Дончев.

Според него едно от обясненията за малкия брой фирми, кандидатстващи за държавна подкрепа, е фактът, че някои от тях „са стъпили с единия крак“ в сивия сектор.

„Това води до допълнителен уплах, че ще последват проверки от държавата - нещо, което не сме мислили да предприемаме“, каза вицепремиерът.

„Сравняването на процеса на ваксинация по междинни данни не е коректно. Ваксинацията има ефект, когато е имунизиран значим процент от населението. Цифрите сега показват един процес, но не показват как ще завърши той“, каза Томислав Дончев.

„Като финален резултат съм сигурен, че България няма да се справи по-зле от другите държави в Европа. При всички случаи следващите няколко месеца ще бъдат критични в това отношение. Няма забавяне в имунизирането, ние се съобразяваме с темповете на доставка на препаратите“, добави вицепремиерът.

„Каквото и решение да е взела държавата, то не е нито икономическо, нито политическо. То е здравно и е по препоръка на българските експерти и учени“, категоричен бе Дончев.