Европейската комисия/ЕК/ предлага 511 милиона евро за България в рамките на инструмента SURE, съобщиха от ЕК.

Инструментът SURE е съществен елемент от цялостната стратегия на ЕС за защита на гражданите и смекчаване на тежките социално-икономически последствия от пандемията от коронавирус.

Комисията представи на Съвета предложения за решения да бъде предоставена финансова подкрепа в размер на 81,4 милиарда евро на 15 държави членки в рамките на инструмента SURE.

SURE може да осигури финансова подкрепа в общ размер до 100 милиарда евро за всички държави членки.

След като Съветът одобри тези предложения, финансовата подкрепа ще бъде предоставена под формата на заеми, отпуснати при благоприятни условия от страна на ЕС за държавите членки. Тези заеми ще помагат на държавите членки да се справят с внезапните увеличения на публичните разходи за поддържане на заетостта. По-конкретно те ще помогнат на държавите членки да покрият разходите, които са пряко свързани с финансирането на националните режими на работа при непълно работно време, и други подобни мерки, които са въвели в отговор на пандемията от коронавирус, по-специално по отношение на самостоятелно заетите лица.

Отпускането на заеми в рамките на инструмента SURE ще бъде подкрепено от система от доброволни гаранции от държавите членки. Комисията очаква процесът на финализиране на споразуменията им за гаранция с Комисията да приключи много скоро.