Последният кандидат за общински съветник в листата на ВОЛЯ в Айтос тотално преобърна листата на партията, беше обявен за избран, но се отказа. Денка Георгиева беше на 22-ра позиция, но събра 104 преференции и заедно с водачът Георги Янев събрра достатъчно доверие, за да влезе в местния парламент. Няколко дни по-късно обаче тя отстъпи мястото си на втория поред Евгений Генчев, показа справка на БургасИНФО в Общинската избирателна комисия (ОИК).

Там е постъпила е молба Денка Георгиева, лично входирана от нея пред секретаря на ОИК-Айтос Николай Димитров, с която тя заявява, че не желае да встъпи в правомощията на общински съветник, поради лични причини и моли да бъде заличена от списъка на избраните общински съветници. „Предвид изричния отказ на лицето да встъпи в правомощията на общински съветник, следва да бъде обявен за избран следващия кандидат от листата на Местна коалиция „ВОЛЯ“ (Български демократичен център – БДЦ)“, сочат от комисията.

Когато е налице отказ от встъпване в правомощия, правната последица от който е освобождаване на съответното място в листата на съответната партия, се определя изрично редът, по който следва да бъде класиран следващ кандидат, а именно - според броят на валидните преференции, на кандидатите, получили мандат с преференции над 7 % от общинската избирателна квота и включени в списък

Така с решение на ОИК е заличена Денка Георгиева и е обявен за избран за общински съветник Евгений Генчев.

Първото заседание на новия Общински съвет в Айтос ще се проведе на 8-ми ноември, когато кметът Васил Едрев и общинските съветници ще положат клетва.