Ремонти на възлови улици, нови съоръжения за децата и младите хора, улеснения за местните жители и туристите, преобразяване на ключови сгради, разнообразни културни мероприятия и тържества – това е само част от пътя, който извървя Китен през изминалите 4 години при управлението на първата жена-кмет на курортното селище Катя Вълчева, както и на нейния екип. През първия си мандат като кмет тя вложи сърцето си в преобразяването на града. Равносметката показва, че Китен има с какво да се гордеят и да върви напред към облагородяване на средата и осигуряване на още по-добри условия за живот на местните жители и за незабравима ваканция на туристите.

Сред най-важните акценти от постигнатото са извършените ремонти на ключови улици, които са асфалтирани, като дейностите по някои от тях включват полагането на водопровод, на подземно ел. захранване, канализация в определени участъци, като работата беше осъществена съвместно с ЕВН и ВиК. Бяха засадени нови дръвчета. В напълно нов вид са улиците "Странджа", „Ил. Бояджиев","Първи май","Бриз","Пирин","Люлин","Рила","Петрова нива","Крайморска", улицата към ЦКС, алеята НАПСА, паркингът на Пощата.

За сравнение - дейностите по асфалтиране през мандат 2011-2015г. са на обща стойност -170 хил.лева, а през мандат 2015-2019 г. - за 800 хил.лв.

Основен ремонт беше извършен на знакови сгради като Читалище, Автогара, Рибарска хижа, Фитнеса, на Изложбата-музей.

За малките жители и гости на крайморския град вече има три нови детски площадки - в детска градина "Пролет", в парка до църквата , както и срещу "Зодиак".

За удобство на местните хора и туристите беше решен проблем, съществуващ от няколко години. „С много усилия и преговори постигнах договореност с Централна кооперативна банка за откриване на банков офис. В Китен през последните няколко години нямаше банка.“, посочва Вълчева.

Още през първата година от мандата Китен заложи на реклама за привличането на туристи, като постави мегаборди по Автомагистрала "Тракия" и засили Фейсбук рекламата.

Особено внимание е насочено и към културната дейност, която запазва традициите и дава много настроение на хората. Лятната програма е разнообразна, като важна част от нея е МФФ "Атлиманска огърлица". Жителите и гостите на Китен успяха през годините да усетят емоциите на Българо-руските фолклорни вечери с нестинарски танци, ценителите на автомобилите да се насладят на Ретро парада, а любителите на спорта да се забавляват със Зумба танци на открито. В крайморския град се проведоха базар на занаятите, както и Фестивал на балканската скара "Китен мези".

С цел удължаване на сезона през месец септември в Китен се провежда поп-рок фестивал за млади таланти "Ноти по пясъка" и Фолклорна среща "Китен и приятели“.

В истински общоградски тържества се превръща отблязването на празници като Никулден, Коледа, Великден, които протичат с много емоции в центъра на града и събират заедно местните жители.

„Насоките, по които работихме през изминалите 4 години са дадени от самите жители. Ще продължа да работя в същото темпо, като основният акцент е подобряване на средата за живот и туризъм. Усилията ни ще бъдат насочени към инфраструктурата - за извършване на основен ремонт на улици. Ще работим за площадно пространство и обособяване на център, вече има одобрен архитектурен проект.“, каза Катя Вълчева за приоритетите си за следващия мандат. Тя акцентира върху към отварянето на улица „Уродвиза“, на която предвижда мащабен ремонт, включително и на всички малки отсечки - „Шипка“, „Чайка“ и „Хан Крум“. Работата ще бъде извършена на две части, тъй като е голяма по обем. Предстои и основен ремонт на сградата Здравната служба, като вече има подготовка той да бъде извършен. Ще се работи усилено и по крайбрежната зона.

„С екипа ми искаме да променим облика и да подобрим средата на живот.“, обобщи Вълчева.

Детската градина

Фитнесът

Ул. "Атлиман" и работата по нея

Автогарата преди и сега

Банката

Работата по ул. Бриз и резултатът

Читалището преди и сега

Кът за отдих край Читалището

Рекламата на Китен на магистрала "Тракия"

Любимото място за снимка от незабравимата ваканция край морето

Ул. "Пирин"

Ул. Първи май

Ул. Странджа

Рибарската хижа преди и сега

Уникалният дух на Китен и настроението на хората