Предпазните маски с филтри с активен въглен от костилки на кайсия, разработени от БАН, получиха сертификат от италианска лаборатория. Това каза проф. д-р Павлинка Долашка от Института по органична химия към БАН в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Епидемията ни научи как учените можем бързо да реагираме на проблеми. Когато ни извикаха в кризисния щаб, видях изключително притеснени хора. Никой по света не знаеше как да реагира. Въпреки че сме работили по антивирусни продукти, реших, че на първо място трябва да намерим начин да се предпазим от вируса и чак след това да се мисли за лечение на вече заразените”, разказа проф. Долашка.

Новото предпазно средство е разработено от екип учени от Българската академия на науките в рамките на Центъра за компетентност за чисти технологии и Националната научна програма БиоАктивМед.

“Първо намерихме компания, която да произвежда платове и филтри за маските. После биологическият факултет трябваше да тества тези филтри. Маските са готови и последните тестове по тях приключиха. Преди няколко дни ние получихме и сертификат от италианска лаборатория”, разказа още ученият.

Проф. Долашка изтъкна и предимствата на тези маски в сравнение с китайските.

Една маска струва само 5-6 лева, колкото кутия цигари, но може да се използва многократно - да се пере и да се сменя филтърът”.

Тя посочи, че благодарение на гъвкавото преструктурирана на науката и бизнеса, се произвеждат достатъчно маски.