Лекарствата, покривани от НЗОК, да се заплащат директно на доставчиците им, а не да минават през лечебните заведения. Това предлагат от Българската болнична асоциация и Националното сдружение на частните болници в своя официална позиция по повод вчерашното решение да бъдат уеднаквени цените на лекарствата за частни и държавни болници.

Според тях това е много по-ефективен начин, отколкото лечебните заведения да обявяват обществени поръчки.

Относно изнесената информация, че фирма "Алвоген" продава препарата Пеметрексед на цена 7 или повече пъти по-евтина за България, от най-ниската цена, обявена за Европа, те посочват, че са направили справка в Позитивен лекарствен списък. Тя е показала, че петима притежатели на разрешение за употреба, предлагат 7 различни продукта, съдържащи Пеметрексед - Актавис, Акорд, Алвоген, Новамед и Сандоз. Всички тези продукти, по правилата на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, са включени в списъка с пределна цена от 1063,03лв., която е най-ниската възможна за референтните ни държави в Европа, пояснява се в позицията.

От данните, изнесени от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, става ясно, че една от тези фирми -"Алвоген", чийто продукт има цена на едро 1063,03 лв., го е продал на определени болници у нас в пъти под цената за Европа.

По тази причина болниците настояват да бъде направена пълна проверка на случая, защото се правят твърдения за частните болници, които уронват техния престиж, и се поставя под въпрос корекция на действащото законодателство в противоречие с евродирективите.

В становището си те отправят следните въпроси:

- Как е възможно едно лекарство да се продава само в България толкова пъти под цената в Позитивния лекарствен списък? Каква всъщност е реалната му пазарна цена?

- Имало ли е някаква причина то да бъде с понижена цена - за преоценено лекарство ли става въпрос? Вярно ли е, че това лекарство е с изтичащ срок на годност и има проблем с реализацията на цялото внесено в България количество?

- Регистрирана ли е от производителя "Алвоген" цената, на която това лекарство се продава в България - в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти?

- С какво се лекуват българските онкопациенти?

В позицията се посочва, че след като законът позволява лекарите да изберат от одобрените за страната ни лекарства, които се реимбурсират от НЗОК, е тяхна отговорността да изберат качествено лечение за своите пациенти, а не да ги лекуват с медикаменти, които няма къде другаде в Европа да се продадат.

Въпросът не бил свързан нито с обществените поръчки, нито в пропуски на Министерство на здравеопазването, тъй като в противен случай е щяло да има разлика в цените на много повече лекарства.

Ако България въведе обществените поръчки и за частните субекти, ще влезе в нарушение на Директива 2014/24/ЕС, затова преди да се прибързва с такава стъпка, предизвикана от непроверени и съмнителни мотиви, трябва да се оценят негативите, които ще доведе това за страната ни, подчертава се в позицията.

Припомняме, преди дни в интервю управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че Здравната каса заплаща на частните болници лекарства на по-високи цени отколкото на държавните и общинските болници.

По-късно стана ясно, че БСП ще сезира главния прокурор заради интервюто на Дечо Дечев. Освен да се източва касата, не се предлага нищо на българските граждани, заявиха от левицата на брифинг.

От Надзорния съвет на НЗОК пък заявиха, че не са били уведомени от управителя Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти.

Националното сдружение на частните болници също не остана безучастно към ситуацията, заявявайки, че твърдението на д-р Дечев е лъжа.

От "Демократична България" призоваха д-р Дечо Дечев да публикува данните на Здравната каса, за да види обществото "пълната картина на злоупотребите в НЗОК".

Вчера беше решено че с промени в закона цените на лекарствата за частни и държавни болници ще бъдат уеднаквени.