Над 80 бургазлии се записаха за безплатните профилактични прегледи, които се провеждат днес и утре в МЦ „Д-р Маджуров“ в морския град. Това постави началото на кампанията за превенция на заболяването разширени вени, организирана от фондация „Докосни щастието“ и подкрепена от Община Бургас. Прегледите се извършват от съдовия хирург д-р Асен Тодоров.

„Понякога подценяваме колко сериозни могат да бъдат проблемите.Целта на кампанията е хората да могат да бъдат прегледани и добре информирани за тяхното здраве.“, каза Теодора Игнатова – учредител на фондация „Докосни щастието“. Пламен Карашев, който е член на Управителния съвет благодари, че именно Бургас е градът, откъдето стартира кампанията. „Понякога е по-важна превенцията, отколкото лечението. Това е една възожност за хората.“, каза той.

Стартът на кампанията беше подкрепен от кмета Димитър Николов.

„Това е една инвестиция в здравето. Колкото повече подкрепа получаваме в сферата на превенцията, толкова по-здрави ще бъдат нашите съграждани. Надяваме се е друти неправителствени структури да се ангажират с тази тема. Колкото повече здравни заведения го правят, ще има по-малко заболявания,.а други ще бъдат по-рано откривани и по-бързо и ефективно лекувани. Това ще спести дискомфорта и притесненита на пациентите и техните близки“, каза Димитър Николов.

Безплатните профилактични прегледи за пациенти със заболявания или оплаквания на вените се извършат на 5-ти октомври от 15.30 до 20.00 часа и на 6-ти октомври от 08.00 до 20.00 часа в Медицински център "Д-р Маджуров".

Д-р Асен Тодоров и неговият екип проверят с помощта на ултразвук състоянието на пациентите и дават съответните препоръки за профилактика или лечение.

Според специалистите профилактиката е най-добрият начин да се погрижим за здравето. Много по-лесно е да се предпазим от варикозното разширение на вените, отколкото да го лекуваме. Промяната в хранителния режим, редовните спортни занимания, кремовете за разширени вени и компресите имат само временен характер. Затова хората с предразположеност към това заболяване или тези, които вече имат проблеми с вените, се нуждаят от посещение при специалист и своевременно започнато лечение.