Увеличават се дълговете на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към чужди каси. До юни месец 2019 г. дълговете на Касата са на стойност 271 млн. лв., спрямо 264 млн. през 2018 г. Данните представи шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев по време на представянето на отчета на здравната каса пред парламентарната ресорна комисия.

Той определи тенденцията на нарастване на задълженията като тревожна. По думите на Дечев увеличението на дълговете към касите в европейските страни се дължи на това, че все повече пациенти искат да се лекуват в чужбина. Той акцентира върху това, че българите се лекуват в чужбина на няколкократно по-високи цени.

Д-р Дечев даде пример с Германия, където дадена терапия за сънародниците ни е в пъти по-скъпа, спрямо тази за германците. Той призова народните представители да поставят този въпрос на европейско ниво.

"Български пациент се превръща в златна кокошка, защото когато един българин се лекува в Германия, той се лекува на по-високи цени в сравнение с германците" , каза той и предупреди, че въпросът е от особена важност за ефективното изразходване на средствата на НЗОК.