6-килограмов тумор от бедрото на мъж е бил отстранен от специалисти от ВМА.

Рядката и сложна операция, продължила 3 часа, е била извършена успешно след отлично взаимодействие между специалистите по ортопедия, съдова хирургия и рентгенология в здравното заведение.

"Пациентът е в стабилно състояние, възстановява се в клиниката", коментира проф. д-р Неделчо Цачев, ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология и реконструктивна хирургия.

Операцията е извършена от ортопедите подполковник д-р Димитър Ангелов и д-р Никола Харисков в екип с д-р Никола Колев от Клиниката по съдова хирургия, съобщиха от ВМА. Предоперативна ангиография и емболизация на няколко артериални съда е осъществена от рентгенолога д-р Мирослав Лилов.

Патологията е много рядка, а през последните 10 години пациентът вече два пъти е опериран в болници в страната, но отново прави рецидив.

"Образувание с диаметър 50 см и 6 кг е изключително фрапантно за нашата специалност. Ако няма интеграция между ортопеди и съдови хирурзи, както и добра ангиографска диагностика, подобен тумор не може да се отстрани успешно", допълни още специалистът.