Първият за тази година докладван случай на изолирана Йерсиния ентероколитика в Бургас е регистриран от Микробиологичната лаборатория към ДКЦ „Бургасмед“. За летните бактерии и неразположенията, свързани с тях – вижте компетентното мнение и съветите на д-р Маринела Димова, началник Микробиологична лаборатория.

- Д-р Димова, какви оплаквания предизвиква тази бактерия?

- Болестта е най-често срещана при деца под 3-годишна възраст и при възрастни хора. Йерсиния ентероколитика е инфекциозен причинител като най-честите симптоми са диария и коремна болка. Част от пациентите съобщават за кръв в изпражненията. По-рядко се появява гадене и повръщане. Псевдоапендицитът е по-често срещан сред по-големите деца и младите хора, в сравнение с по-класическите симптоми на гастроентерит при малки деца. Този клиничен синдром се характеризира с треска, тежка коремна болка, чувствителност на десния долния квадрант на корема и левкоцитоза. Две трети от тези пациенти съобщават за лека диария един или два дни.

- Как можем да са заразим, предава ли се от човек на човек и как да се предпазим?

Микроорганизмът попада в човешкия организъм главно от храната. Той е широко разпространен в околната среда и често колонизира / заразява диви и домашни животни. При недобре термично обработено месо и не добре измити зеленчуци чрез храната попада в човешкия организъм. Y. enterocolitica расте добре при ниски температури, затова се запазва в храни поставени в хладилника. Съобщават се за случаи при деца, които са били в контакт с животни, като се предполага, че това е свързано с храненето със сурово месо на домашни любимци. В Европейския съюз това е третият най-често срещан причинител на диария от храни, след Campylobacter и Salmonella. Въпреки, той се предава основно с храната, спазването на добра лична хигиена е задължително.

- Как да разберем дали сме се заразили и с какво да се лекуваме?

- При съмнение потърсете лекарска помощ. Доказването на този причинител става с микробиологично изследване, като е необходимо да се донесе изпражнение в лабораторията. Ако се установи наличие на този бактерий, се изработва антибиограма, чрез която се установява с кой антибиотик е подходящо да се проведе лечението.

- Трудно ли се доказва този причинител?

- Разбира се, изолирането му изисква добро оборудване на микробиологичната лаборатория, наличието на необходимите консумативи , но най- вече да се мисли за него и да се търси активно не само от насочващият лекар, но и от микробиолога. За точната диагностика има голямо значение и как е взета пробата. Неспазването на тези правила може да провали изследването. Препоръчвам при назначаване на микробиологично изследване предварително да се обадите в лабораторията и ще получите най-точни указания.

От особена важност е при оставяне на пробата да съобщите дали в момента имате оплаквания и какви, или сте след лечение, изолиран ли е причинител при друго изследване и какъв, приемали ли сте антибиотици. Тази информация не е с цел манипулиране на резултата. Тя е необходима на микробиолога за правилната преценка на състоянието.Така ще се определи по-лесно дали е успешно лечението, дали се касае за инфекция или за носителство на някои бактерии, което има значение за лечението. Ролята на лекаря микробиолог е да прецени кои причинители могат да доведат до вашите оплаквания, да ги търси целенасочено, да изготви заключение и да даде препоръка за лечение към лекуващия лекар. Именно затова в микробиологията е важна добрата подготовка и опита на клиничния микробиолог.

- От какво друго се причиняват „летните диарии“ ?

- С настъпването на летния сезон зачестяват случаите на диария. Това се дължи на увеличената консумация на плодове и зеленчуци, струпването на повече хора в курортните места по време на отпуските. За диария се приемат течно-воднисти изпражнения повече от 3 пъти дневно. Множество микроорганизми, преди всичко бактерии и вируси и по-рядко паразити, могат да причинят чревни инфекции. Едни от най-честите са: колибактерии, салмонела, кампилобактер, шигела, Рота- и Аденовируси, инфекция в резултат токсини, образувани от бактерии. Такива са стафилококова инфекция, инфекция с B.cereus и др.

Освен чрез поглъщане на бактериите и техните токсини подобни оплаквания могат да се причинят и от дисбактериоза (нарушение на нормалната чревна флора), в резултат на антибиотично лечение, стрес, строги диети и други причини. Най-честите причинители, които се изолират в тези случаи са C.difficile и особено Candida.

- Какво да предприемем, когато сме с разстройство?

- Ако имате диарични изхождания няколко дни или откриете в изпражненията следи от кръв, слуз, гной, трябва да потърсите лекар и да ви бъде назначено микробиологично изследване за установяване на причинителя на чревната инфекция. Трябва да се посочи обаче, че в някои случаи не може да се докаже причинител в изследваният материал, дори и той да се подозира, поради много ниската инфекциозна доза на някои от тях. За целта е необходимо да бъдат изследвани няколко проби взети по различно време и от различни места на изпражненията.

Дори след лечение, болните могат да отделят причинителите още няколко месеца. Затова трябва да бъде извършено контролно микробиологично изследване. При хора, които работят в хранителната промишленост и деца, посещаващи детски заведения, този контрол е задължителен, тъй като има трайни носители, които нямат оплаквания.