19 българи чакат за белодробна трансплантация и само един наш гражданин и включен в Европейската листа на чакащите. Заради неизвършена трансплантация до октомври 2018 г., живота си са загубили 5 души, стана ясно в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Миналата седмица 18-годишно момче от Бургас, което спешно се нуждаеше от белодробна трансплантация, почина след усложнение.

По думите на пулмолога д-р Георги Хинков от ВМА, починалото момче е било два пъти на лечение в болницата и лекарите са направили всичко по силите си, за да му помогнат. „Ние можем да удължаваме живота на пациента, така че той да може да дочака трансплантация. За съжаление, трансплантации в България все още не се извършват”, уточни медикът.

Владимир Томов от Асоциация Алианс на хората с редки болести заяви, че за момента не се вижда изход от ситуацията, свързана с белодробните трансплантации.
„От миналата година ние организираме протести, здравен емигрант беше мотото ни. Някои от пациентите успяха – по един или друг начин. Емигрираха и това ги спаси. Ситуацията от миналата година до сега е абсолютно същата. Пак има едни нереални срокове – 2, 3 месеца за започване на обучение на екип, който би могъл да предостави възможност за евентуални трансплантации у нас”, коментира Томов.

Ивета Вълчева е майка на 16-годишно момиче - Дария. Тя е болна от муковисцидоза и се нуждае се от белодробна трансплантация. От януари момичето е във влошено състояние и живее с помощта на кислородна бутилка. У нас не се извършват трансплантации на бял дроб.
„Това е генетично заболяване, тя така е родена, установи се, когато беше на година и два месеца. За съжаление нещата се влошават драстично – от януари тази година. Стигнахме до етап, в който докторите препоръчват трансплантация”, каза майката и допълни, че момичето е регистрирано в листата на чакащи за операция, но проучват възможност за интервенция в чужбина.

Проф. Хинков уточни, че у нас има създаден екип за белодробни трансплантации. „До момента за Виена са пътували само четирима колеги – двама от ВМА, двама от „Света Екатерина”, които бяха на краткотрайно обучение, опознавателно. Предстои да пътуват основните екипи. Очаква се това да стане септември или октомври”, каза лекарят и допълни, че обучението трябва да бъде минимум 6 месеца, преди екипът да започне да извършва операции.