Анорексията вече покосява и деца на шест-седемгодишна възраст. Тя е една от четирите вида хранителни разстройства. Другите три са булимията, пристъпното преяждане и орторексията – манията по здравословното хранене, заяви Дафина Йотова, лицензиран когнитивно-поведенчески консултант и училищен психолог пред "Монитор".

Тези разстройства не засягат само младите, и по-специално момичетата, каквото е общоприетото мнение. Един от последните пациенти на Йотова е 11-годишен тийнейджър с тежка анорексия. Момчето страда от манията, че е дебело, месеци след като бива изписан от болница, където лекарите спасили живота му.

„Хранителните разстройства са външна проява на дълбоко скрити психични проблеми на личността. Те засягат хора с чувство за голям перфекционизъм в професията или в училище“, обяснява Дафина Йотова. „Когато те не успеят да се справят с всичко, което са си поставили за цел, започват проблемите – безпаметно преяждане и предизвикване на повръщане за очистване или неконтролируем пристъп на преяждане. Повечето хора обаче не отчитат преяждането като болестен проблем.“

Хранителните разстройства са изключително тежки за лечение. Възможно е да бъдат излекувани, но да се отключат след години отново.

Психолозите използват терапия, създадена специално за хранителните разстройства от Кристофър Феърбърн, и към момента тя дава най-добри резултати в световен мащаб. Разстройствата се лекуват по схемата на италианеца Рикардо Далеграве. Тя цели да се промени поведението на пациента към храненето. Ако заболяването е в ранна фаза, специалистите успяват да се справят и без медикаменти. В противен случай в болница им се дават медикаменти за потискане на тревожността.

Орторексията също се оформя като не по-малко опасно хранително разстройство последните години. Тя представлява модното сега залитане по здравословното хранене и приемането на храни най-вече в суров вид, което може да прерасне в сериозен проблем. Тя е вид анорексия и последствията са същите.

Проучванията показват, че не винаги преживяна травма или ниска самооценка са основна причина за отключване на анорексични проблеми. Оказва се, че някои хора са генетично предразположени към хранителни разстройства, но социалният фактор все още играе голяма рола.

Психологът Дафина Йотова съветва родителите да наблюдават хранителните навици на децата си, особено в пубертета. Основен симптом е съсредоточеното внимание върху тялото,външния вид и храната. Често ще чувате от детето „дебел“, „дебела“ съм, без да има основание за това.

Промяната в настроението също се проявява при засегнатите, тъй като мозъкът реагира на глад. Може да се изпадне в депресия, апатичност, без желание за разговори, отдръпване от приятелите и дори отбягване, стига се до самоналожена социална изолация.

Йотова препоръчва на родителите дори само при един от симптомите, особено самоизолацията, да потърсят консултация при психолог още преди да разговарят с детето.