Боядисаните мандарини, които се предлагат в големите търговски вериги, носят риск от алергии при децата, заяви пред БНТ проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

Тя посъветва плодовете да се измиват със сапун и четка преди да се консумират. Потребители сигнализираха, че се продават мандарини, напръскани с оранжева боя, за да имат по-привлекателен вид. Те боядисват ръцете, а при измиване се отмива целия цвят на плода.

Те се предлагат в големите търговски вериги на щанда "Промоция" или в акция "Разпродажба". От Българската агенция по безопасност на храните уточниха, че боядисването на цитруси не е забранено, но повърхностната обработка може да се извършва само с определени вещества.

От агенцията твърдят, че те са напълно безвредни, тъй като представляват цветни восъци и гланциращи агенти с органичен произход, които не проникват под кората на плода. Съветът на професор Байкова е все пак е плодовете да се измиват със сапун и четка и тогава да се консумират.

Припомняме, пак във връзка здравето на децата, в новия рецептурник за хранене в детските градини включват и храни катокиноа, авокадо, чиа, сушени боровинки, броколи и брюкселско зеле. Той ще бъде одобрен в началото на 2018 година.

Страната ни е на пета позиция в Европа по затлъстяване на децата. Това показват данни на Световната здравна организация (СЗО) относно храненето, физическата активност и затлъстяването сред децата.

Доц. Светослав Ханджиев от Българското сдружение за проучване на затлъстяването заяви, че националното проучване за храненето индикира значително нарастване на затлъстяването при децата до 5-годишна възраст.