Кампания за предотвратяване на гръбначни изкривявания и други ортопедични проблеми при децата започва в УМБАЛ Бургас. От 26 септември т.г. в ортопедичния кабинет на МЦ "Св. Николай Чудотворец" ще се извършват безплатни прегледи на деца в предучилищна и училищна възраст. Запишете детето си, ако имате съмнения за гръбначни изкривявания, предходна документация и изследвания. Часове се записват всеки работен ден между 10.30 и 12.30 ч. на тел. 0888 921069.

Прегледите са и за активно спортуващи деца, оплакващи се от болки в краката и ходилата, защото при тях често се получават травми. Инициативата е на Отделението по ортопедия на УМБАЛ Бургас и МЦ "Св. Николай Чудотворец" и е свързана с началото на учебната година. Това е и времето, когато децата започват да носят тежки раници на училище.

"Теглото на раницата на един ученик не трябва да е повече от 10-12% от неговото тегло. Ако забележите, че детето се навежда напред, това означава, че раницата му тежи. Неправилно избрани и тежки раници могат да доведат до изкривяване на гръбнака и проблеми с кръвообращението", обясни д-р Стоян Христов, началник на Отделението по ортопедия.